Astăzi este ultima zi în care companiile pot depune dosarele de participare la licitația pentru închirierea spațiilor la Aeroportul Chișinău. Totuși, acuzațiile la subiect nu contenesc. Liderul PDCM, Ion Chicu, cere ca persoanele care au decis transmiterea în locațiune a activelor aerogării să fie identificate și trase la răspundere, pentru că tenderul ar fi organizat cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului. Dovezi, în acest sens, spune Chicu, există în denunțul pe care l-a depus la Procuratura Anticorupție.
În extrasul publicat de Chicu se menționează că Agenția Proprietății Publice, în calitate de fondator al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, a comis un și întreg de abuzuri, depășinduși clar competențele, inclusiv prin faptul că decizia de înstrăinare a spațiilor a fost luată „fără să existe o hotărâre privind oportunitatea dării în locațiune a activelor întreprinderii, emisă de organul competent, adică Consiliul de administrație a Aeroportului. În plus, potrivit autorilor denunțului, caietul de sarcini, prin care este stabilit modul de selectare a candidatului, nu include obligații investiționale, a fost elaborat tendențios și conține condiții de eligibilitate în care se încadrează doar o singură întreprindere concluzie rezultată din informațiile publice, corespondența din aprilie 2023 a APP și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” cu Lagardere.
De asemenea, contrar pct. 12 din Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate, în vigoare la data lansării licitației, care prevedea că termenul de dare în locaţiune a bunurilor neutilizate ale întreprinderilor de stat, neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare, nu poate depăşi un an, au inclus în caietul de sarcini termenul de dare în locațiune pentru 3 ani”, se menționează în sesizarea depusă la Procuratura Anticorupție.
Șeful APP ne-a spus că nu comentează cele declarate de Chicu.
ROMAN COJUHARI, președintele APP: „Noi nu comentăm declarații politice și care nu corespund realității”.
Un răspuns similar am primit și de la purtăroarea de cuvânt a AIC, Natalia Cojocaru, potrivit căreia, până acum, doar compania „Lagardere Travel Retail” s-a înregistrat la licitație.
Procuratura Anticorupție deja a pornit un proces penal privind licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Canal 5 de reprezentanții instituției, care ne-au declarat că sunt investigate mai multe fapte, inclusiv prin prisma abuzului de serviciu.
Se întâmplă după ce mai devreme, CNA a inițiat o cauză administrativă cu privire la licitația de la aeroport, iar angajații au fost audiați.
Amintim că la sfârșitul lunii februarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat de înțeles că vina pentru eșuarea licitației spațiilor comerciale de la aeroport ar fi a reprezentanților instituției, inclusiv a lui Constantin Vozian, care și-a dat demisia recent din funcția de administrator al aerogării.
Potrivit lui Spînu, responsabilă de organizarea concursului a fost administrația aeroportului, iar reprezentanții statului doar au monitorizat procesul.
Tot Spînu a declarat că el nu știe nimic despre compania Lagardère și nu i-a întâlnit niciodată pe reprezentanții acesteia. Mai târziu, însă, pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu o întâlnire între Spînu și una dintre companiile partenere a lui Lagardère.
Ministrul Infrastructurii a fost cel care a susținut că Lagardère are cele mai mari șanse de a câștiga licitația. Am încercat să aflăm cine anume a fost implicat în elaborarea termenilor licitației: angajați ai agenției Proprietăți Publice, cei ai aeroportului sau ai Ministerului Infrastructurii. APP nu ne-a dat însă răspuns la întrebarea noastră, iar reprezentanții celorlalte două structuri nu ne-au răspuns la apeluri.