3.9 C
Chișinău

Problemele social-politice și juridice din Moldova vor fi discutate la New York în cadrul unui simpozium pentru lansarea Centrului Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației condus de Stanislav Pavlovschi | VIDEO

Provocările din sistemul judiciar, problemele din domeniul mass-media, lacunele din activitățile guvernamentale și multe alte probleme din țara noastră vor fi discutate la New York, în perioada 17 și 18 aprilie, atunci când va fi înființat Centrul Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației din Moldova. Centrul este fondat de fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi și intenționează să joace un rol cheie în promovarea și apărarea statului de drept, democrației și drepturilor omului atât pe plan intern, cât și internațional.

Misiunea principală a Centrul Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației din Moldova vizează promovarea valorilor fundamentale ale democrației și protejarea drepturilor omului în Republica Moldova și, ulterior, dincolo de granițele acesteia. Prin monitorizare atentă, analiză obiectivă și recomandări de politici, Centrul va identifica lacunele și deficiențele în performanța guvernului, va informa societatea moldovenească și partenerii internaționali și va milita pentru schimbări pozitive concrete în politici și implementare locală.

”Înființarea Centrului Internațional pentru Drepturile Omului și Democrația de astăzi marchează un pas important înainte în activitatea noastră în curs de a stabili justiția, democrația și protecția drepturilor omului valorile în Moldova și dincolo de granițele sale, printr-o monitorizare atentă și educație strategică, ne străduim să abordăm provocările critice și să obținem îmbunătățiri tangibile în politici și practici”, a declarat Pavlovschi pentru apnews.com.

Primul simpozion al centrului va avea loc la New York pe 17 și 18 aprilie 2024, va reuni juriști și practicieni din jurisdicții de top pentru a discuta probleme critice legate de aderarea Republicii Moldova în curs de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, vor fi abordate probleme importante legate de drepturile omului și deficiențe legale care slăbesc instituțiile Republicii Moldova și înrăutățesc situația politică generală.

Este planificat ca discuțiile să acopere o gamă largă de subiecte în contextul mai larg al Moldovei moderne, inclusiv problemele din sistemul de justiție al țării și respectarea valorilor fundamentale ale UE. Pentru a obține o înțelegere detaliată a problemelor cu statul de drept în Moldova, vor fi realizate studii de caz, inclusiv practica interzicerii partidelor politice.

Potrivit lui Pavlovschi, pe lângă provocările din sistemul judiciar, Moldova se confruntă cu o tendință îngrijorătoare de scădere a libertății presei, însoțită de persecuția jurnaliștilor și a instituțiilor media critice. Jurnaliştii care pledează pentru transparenţă se confruntă cu intimidare şi hărţuire, subminând libertatea de exprimare şi valorile democratice.

Centrul își propune să identifice lacunele și deficiențele din activitățile guvernamentale, să informeze societatea moldovenească și partenerii internaționali și să pledeze pentru îmbunătățiri tangibile ale politicilor și practicilor.Simpozionul își propune să abordeze aceste probleme și să dezvolte strategii de protejare a libertății presei în Moldova.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE