3.3 C
Chișinău

Există dosare penale legate de Canal 5 sau „Media Content Distribution”? Ce răspund SIS, CNA și Procuratura Anticorupție | VIDEO

Aceeași întrebare, trei răspunsuri diferite sau ce răspund SIS, CNA și Procuratura Anticorupție la întrebarea noastră dacă există vreun dosar penal în care figurează Canal 5 sau fondatorul ”Media Content Distribution”. Această întrebare am pus-o în ziua în care nea fost închisă emisia, iar la aproape dpuă săptămâni, am prmit răspuns de la instituțiile menționate. Fiecare ne-a scris cum a știut, iar SIS, în genere, s-a prefăcut că nu a înțeles ce vrem de la ei.

La 22 martie, ziua în care a fost sistată licența de emisie a postului nostru de televiziune, Canal 5 a trimis scrisori electronice către Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Anticorupție și Centrul Anticorupție în care a pus o singură întrebare: dacă există vreun dosar penală în care figurează ”Canal 5” sau ”Media Content
Distribution”.

Asta în condițiile în care, șeful SIS a invocat suspiciuni în baza cărora televiziunea noastră a fost închisă, cu probe în susținerea afirmațiilor sale care nu fac decât să provoace confuzie fără a oferi probe în susținerea afirmațiilor sale. Așadar, în răspunsul său, SIS s-a făcut că nu înțelege întrebarea noastră.

„Nu este clară solicitarea informației vis-a-vis de furnizorul de informații. Există vreun dosar în care figurează Canal 5 sau SRL Media Content Distribution? În context, Serviciul de Informații și Securitate este în imposibilitatea satisfacerii cererii în condițiile în care ea nu este detaliată suficient cu informații concludente privind natura informațiilor de interes public solicitate”, a răspuns secretarul general al SIS, Ion Clima, care ne-a oferit termen pentru o nouă solicitare.

Nici Procuratura Anticorupție nu ne-a răspuns expres dacă în gestiunea sa s-ar afla vreun dosar în care să figureze Canal 5, dar a făcut trimitere la câteva articole din Codul de procedură penală despre cazurile în care o instituție de drept este obligată să anunțe o persoană despre pornirea unei urmăriri sau despre Ordonanța de recunoaștere a persoanei în calitate de bănuit.

Singurul răspuns clar ne-a fost oferit de către Centrul Național
Anticorupție. Instituția susține că, organul de urmărire penală al Centrului nu a examinat careva cauze penale cu tematica indicată în solicitare, se spune în scrisoare.

La fel cum au fost închise peste noapte 12 televiziuni de către Comisia Situații Excepționale, condusă de premierul Dorin Recean, tot așa a fost sistată emisia pentru Canal 5 de către o altă instituție a statului, condusă tot de el. La 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a sistat valabilitatea actelor permisive ale companiei „Media Content Distribution” fondatoarea Canal 5, în baza unor bănuieli în privința beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, „Media Content Distribution” are afiliere cu grupul Plahotniuc – Șor.

Directorul SIS, Alexandru Musteață a cerut sistarea licenței de emisie, fără a prezenta însă probe incontestabile în susținerea suspiciunilor sale motivând că politica editorială și conținutul media a posturilor de televiziune „ORIZONT TV”. ”PRIME TV” și „PUBLIKA TV”, ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin Decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din 27.12.2023, au migrat către postul de televiziune „CANAL 5”; Adresa redacțională și a administratorului postului de televiziune „CANAL 5” se află pe str.

Ghioceilor, fiind identică cu adresele „CANAL 2”, „CANAL 3″, ”PRIME” și „PUBLIKA TV”. Numărul de telefon al administratorului, plasat în Registrul furnizorilor de servicii media de televiziune al Consiliului Audiovizualului, este identic cu numărul de contact al administratorului „CANAL 2” și „CANAL 3”, ceea ce nu este adevărat.

Ținem să menționăm că postul nostru de televiziune nu are nimic în comun cu furnizorii de servicii media numiți de șeful SIS. La Canal 5 lucrează angajați care au lucrat anterior la alte canale și nu numai la cele enumerate de SIS. Acesta este un proces firesc pe piața media, care se confruntă cu o lipsă mare de personal profesionist. Unii jurnaliști își schimbă locurile de muncă odată cu proiectele de autor.

Și acest lucru nu este interzis de lege. Dar asta nu înseamnă o migrare a politicii editoriale. Mai mult, precizăm că, postul nostru de televiziune a prezentat Consiliului Audiovizualului toate documentele necesare, inclusiv cele financiare, Canal 5 respinge toate acuzațiile calificându-le ca falsuri grosolane. , fără nicio probă sau justificare legală. Postul nostru de televiziune activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu.

Opt asociații de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu mecanismele aplicate de instituțiile statului pentru a închide emisia televiziunilor. Potrivit acestora, suspendarea sau retragerea licențelor se poate realiza doar printr-o decizie de judecată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE