Curtea Constituțională va verifica constituționalitatea deciziei Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de a sista licența de emisie a postului de televiziune Canal 5. În acest sens, deputați independenți aleși pe listele Partidului ”ȘOR”, deputați neafiliați, membri ai Partidului ”Renaștere” și deputați ai Partidului Comuniștilor au mers la Curtea Constituțională pentru a depune o cerere. Deputații au declarat că actuala putere a acționat ilegal în raport cu zecile de posturi de televiziune care au fost închise, prin modificarea unei legi la sfârșitul anului trecut, iar acest lucru trebuie verificat.
Deputatul independent, Petru Jardan a explicat că la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, partidul de la guvernare a operat cu modificări la legea din 2021, cu privire la mecanismul de examinare a investițiilor strategice în stat, fapt ce le-a permis în prezent să sisteze licența de emisie a postului Canal 5.
PETRU JARDAN, deputat independent: „Noi considerăm că modificările din 2023 ale acestei legi sunt neconstituționale. Sperăm că argumentele noastre o să fie luate în considerare de către judecătorii Curții Constituționale. Mai mult ca atât, considerăm că aceste modificări sunt abuzive și sunt create instrumente artificiale pentru a lupta cu presa liberă. Această comisie, prin împuternicirile care au fost impuse sau aduse în legea din 2023, a folosit modificările din lege ca instrumente pentru a închide acest post TV, al 13 închis în ultima perioadă în Republica Moldova. Considerăm că atribuțiile acestei comisii în domeniul media sunt abuzive și sunt utilizate abuziv și undeva este o ingerință în activitatea Consiliului Audiovizual”.
Deputatul partidului Comuniștilor, Diana Caraman a declarat că acțiunile partidului de la putere în raport cu postul de televiziune Canal 5 sunt inadmisibile într-o țară democratică.
DIANA CARAMAN, deputat al Partidului Comuniștilor: „Acest lucru a devenit posibil datorită modificărilor pe care reprezentanții puterii le-au făcut în legea despre investiții. Știm că în decembrie, atunci când au expirat și acțiunile impuse de Comisia pentru Situații de Urgență, reprezentanții puterii au fost interesați ca acele decizii ilegale pe care le luau în timpul stării de urgență, cumva să le extindă. Iată, datorită acestor modificări a devenit posibilă închiderea ilegală și sistarea licenței a câtorva posturi TV. Considerăm acest lucru inadmisibil, de aceea am venit la Curtea Constituțională cu cerea de a anula acele modificări ilegale”.
Închiderea mai multor canale TV, incomode actualei guvernări, sunt niște decizii arbitrare consideră deputatul neafiliat, membrul Partidului ”Renaștere”, Vasile Bolea.
VASILE BOLEA, deputat neafiliat, membru al Partidului ”Renaștere”:Cert este faptul că ceea ce se întâmplă pe piața mediatică, numai dreptul la libera exprimare nu poți numi. Am văzut cum această guvernare, pe parcursul ultimilor doi ani a reformatat câmpul mediatic din Republica Moldova. Vedem cum ei, zi de zi, încearcă să le închidă gura celor care vorbesc și gândesc altfel decât guvernarea de astăzi. De aceea, acele modificări care au fost făcute la finele anului trecut, care au fost introduse în legislație pentru a perpetua această stare de captivitate, inclusiv a câmpului mediatic de la noi din țară, noi am venit la Curtea Constituțională pentru a solicita verificarea constituționalității acestor prevederi din legislație”.
Un alt deputat neafiliat, Alexandr Suhodolski susține că în țara noastră se produce o curățire a câmpului mediatic, iar partidul de la putere acționează astfel pentru a-și acoperi nereușitele.
ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat neafiliat: „Noi am văzut cum acest lucru s-a întâmplat și anul trecut prin Comisia pentru Situații Excepționale, când în sensul direct al cuvântului au fost distruse zeci de mijloace de informare în masă. Acum, după ce a fost anulată starea de urgență, partidul de la guvernare acționează prin alte metode și înțelegem că este necesar ca noi, puterilor politice sănătoase să venim în apărarea tuturor cetățenilor noștri, dar în special mijloacelor de informare în masă, care vor și prezintă obiectiv situația actuală”.
Am solicitat un comentariu pe marginea celor declarate de către grupul de deputați, de la purtătoarea de cuvânt al Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas. Aceasta a declarat că citez: ” (…) opoziția se simte tot mai neputincioasă fără acest instrument de răspândire a falsurilor.
Vom lupta în continuare pentru a avea un spațiu mediatic corect și lipsit de propagandă.” Deputații au declarat că vor veni cu argumente în fața Înaltei Curți, atunci când se va examina sesizarea în fond.