5 C
Chișinău

Cu toaleta afară și hârtie igienică adusă de acasă: În timp ce miniștrii cheltuie 500.000 de lei pe produse de igienă, elevii de la sate merg la veceu în curtea școlii | VIDEO

În timp ce miniștrii își cumpără hârtie igienică de calitate lux, pe care dau jumătaate de milion de lei, în unele școli din țară, profesorii și elevii aduc obiectul de igienă de acasă. Mai grav e că în secolul 21 sunt instituții de învățământ care încă nu au veceuri în interior, așa că pe vânt sau ploaie, copiii trebuie să meargă la toaleta din curte. Directorii se plâng că, din această cauză, numărul de elevi se rededuce, părinții fiind nevoiți să caute o școală care are condiții mai bune.

În școala primară din satul Pelinia raionul Drochia învață 87 de elevi împărțiți în patru clase. Instituția a fost renovată în urmă cu 23 de ani. Lucrările de atunci nu au presupus însă și amenajarea unui bloc sanitar în interior. Așa că, elevii merg la veceul de afară, motiv pentru care iarna se îmbolnăvesc des.

ION BĂBĂLĂU, directorul școlii primare din satul Pelinia: „Dacă primăvara, toamna încă condițiile climaterice sunt bune, clar lucru elevii folosesc acest bloc sanitar. O problemă este iarna fiindcă este frig, clădirea nu se încălzește și sunt probleme pentru elevi. Chiar mulți elevi au probleme de sănătate din cauza că utilizează aceste bloc sanitar exterior. Avem plângeri de la părinți, chiar și la ultima adunare generală cu părinții ei au ridicat această întrebare fiindcă este minusul principal al clădirii, în rest copii dispun de toate condițiile necesare pentru a studia”.

Directorul Ion Băbălău speră că o să obțină finanțare pentru ca școală să poate avea un closet în interior. Acesta va fi amenajat în sala în care acum su loc lecții de informatică.

ION BĂBĂLĂU, directorul școlii primare din satul Pelinia: „După documentația tehnică avem viceu pentru fete separat, pentru băieți și inclusiv o cabină pentru elevii cu necesități speciale severe”.

Școala din satul Sofia, tot din raionul Drochia, în care învață 330 de elevi, a avut mai mult noroc – instituția are grup sanitar, recent construit, numai că aici e altă problemă – se face economie pe hârtia igienică, pe care atât copiii cât și cadrele didactice o aduc de acasă.

AURELIA MOCANU, directorul gimnaziului „Viorel Cantemir” din Sofia: „Evident că se economisește, săpunul lichid, hârtia igienică. Este mai mare problemă pentru copii micuți care poate nu așa de rațional o folosesc și aici mai vine în ajutor și părinții care la fiecare clasă primară este câte un bloc de hârtie adăugătoare pentru copii micuți. Profesorii sunt mai mult așa pe contul nostru propriu. În blocurile sanitare hârtia igienică este dar ea se consumă și evident că fiecare își poartă de grijă, este așa o temă mai delicată.32.56+34.46 E bine că noi să avem prioritate. Socot că ministrul Sănătății trebuie să facă un acord cu ministerul Educației și să favorizeze școlile și în problema aceasta. Blocurile sanitare, igiena, igienizarea și toate lucrurile acestea, fiindcă asta este sănătatea copiilor noștri”.

„- Hârtie igienică de care aveți?
– Catare aceea de toaletă am terminat-o, dar iaca și acestea mai punem. Nu avem doamna Aurelia, s-a terminat”.

La începutul anului trecut, Amnesty International, ONG specializată în promovarea drepturilor omului, declara cu referire la date oficiale colectate în 2022, că în 175 din cele 1.208 școli și licee din Republica Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu există nici apă potabilă.

În studiul cu titlul: ”Promisiuni în loc de toalete construite în școli sau cum actuala guvernare „a exclus” din bugetul de stat banii promiși pentru construcția și reparația grupurilor sanitare în școli”, ONG-ul afirmă că toaletele neconforme și lipsa accesului la apă potabilă în școli continuă să fie o pată pe imaginea sistemului de învățământ.

Școlile fără apă potabilă, cu sanitație și igienă necorespunzătoare sunt un mediu cu risc sporit pentru sănătatea elevilor, ceea ce este o încălcare gravă a drepturilor copiilor.

”De-a lungul timpului, autoritățile s-au tot întrecut în promisiuni. Așa ne-am pomenit că, în anul 2023, încă avem sute de toalete în curtea școlii, iar hârtia igienică, săpunul și apa sunt un lux. Chiar și acolo unde condițiile par decente, elevii ne-au spus, prin intermediul sondajelor, că responsabilii doar se laudă că asigură școlile cu produsele de igienă necesare”, se mai menționează în raportul Amnesty International.

Ministrul Educației, Dan Perciun, declara anterior că în 2023 vor fi renovate sau create blocuri igienico-sanitare în școli din 14 raioane, selectate în urma unui concurs. În acest sens, Guvernul a alocat 25 de milioane de lei, iar UNICEF – 4,3 milioane de lei.

Tot anul trecut, Ministerul Educației anunța lansarea unui concurs pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare, în loc să implementeze un program pentru aceste instituții din întreaga țară. În urma competiției urmau să fie selectate 100 de instituții, care să beneficieze de bani din bugetul total de circa 85 milioane lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE