Prin sate pustii rămase fără case sau multe dintre ele ruinate și părăsite, așa se desfășoară Recensământul populației și locuințelor din acest an. Într-un reportaj realizat de Radio Europa Liberă este relatată o singură zi când o recenzoare a mers în satul Tricolici din raionul Căușeni, unde a găsit doar trei localnici și numeroase locuințe în care nu era niciun suflet. Potrivit postului de radio, la Recensământul din 2014, în satul Tricolici locuiau 36 de persoane, iar în 2004 – 69.
Adriana Onoi este recenzoare în patru sate din raionul Căușeni. Este vorba de Baccealia, Plop, Floricica și Tricolici. În acesta din urmă femeia a găsit doar trei oameni, iar pe hartă doar casele abandonate.
„După hartă, aici trebuie să fie o casă, dar văd că nu-i casa. Mă duc s-o caut, să văd ce-i cu casa asta. Iată casa, se văd ruinele, e demolată de tot”.
Vasile Cojocaru, care a rămas în sat doar cu soția sa, spune că localnii au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun, bătrânii care au mai rămas s-au stins din viață, iar tinerii s-au refugiat în orașele mari.
VASILE COJOCARU, locuitor al satului Tricolici, raionul Căușeni: „Aici au trăit mai mulți oameni, dar mulți au decedat, iar ceilalți au părăsit satul. Oamenii au plecat în alte localități, cu mai multe comodități, pentru că în acest sat dacă plouă nu mai poți circula”.
NINA COJOCARU, locuitoare a satului Tricolici, raionul Căușeni: „Cu încetul, cu încetul bătrânii s-au stins din viață, dar tinerii au lăsat casele, s-au distrus, s-au furat. Mai pe scurt, un dezastru. Copii sunt plecați toți și nepoți avem și copii, și strănepoți. Toți sunt plecați”.
Un alt localnic i-a numărat pe degete pe cei care și-au părăsit casele și au plecat din satul Tricolici.
ANATOL PETROV, locuitor al satului Tricolici, raionul Căușeni: „Mătușa Olea locuia acolo, a vândut casa și a plecat. Aici locuia un moș orb, nu vedea nimic și ce era să facă aici? Acolo unde au plecat măcar magazine sunt. Mătușa Clava locuia în ultimul timp acolo, mai departe, în ultimul timp, apoi fiul său a luat-o în Zolotievca. Acum, ea locuiește acolo. Iar Aurica cred că e în Italia”.
Recenzoarea povestește că sunt rare situațiile când poate găsi acasă famiile întregi, atunci când merge să colecteze datele pentru Recensământ. Cel puțin un membru al familiei este plecat în străinătate, povestește femeia.
ADRIANA ONOI, recenzoare: „Măcar o persoană din casă e plecată. Rar când sunt ambele persoane din casă sunt în țară. Așa e situația economică de la noi din țară și este foarte greu de trăit. Unele familii au plecat cu totul, care în Germania, care în Franța. Eu știu chiar de la noi din localitate sunt multe familii plecate. Dacă familia e plecată peste hotare, casa e liberă, e vacantă”.
Recensământul din Republica Moldova se va desfășura în perioada 8 aprilie – 7 iulie și este al treilea proces de acest gen, care are loc după declararea Independenței țării. În ultimii cinci ani, țara a pierdut în jur de 250 de mii de moldoveni. Datele au fost prezentate în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației.
Menționăm că, din acești cinci ani, mai mult de trei au avut loc în perioada în care la putere s-a aflat Partidul PAS și Maia Sandu.
Potrivit experților, generația tinerilor este în descreștere, iar îmbătrânirea populației este un fenomen greu de oprit. Totodată, datele Biroului Național de Statistică arată că, rata natalității, în anul 2022, a scăzut până la 10,6 născuți-vii la 1000 locuitori, față de 11,3 născuți-vii la 1000 locuitori în 2021. Tot datele statistice arată că populația totală a Republicii Moldova este de 3 milioane 964 de mii de cetățeni. În țară ar fi peste 2 milioane 500 de moldoveni, iar peste hotare în jur de un milion.
Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță spunea anterior că 2021-2022 sunt ani record când a fost înregistrată cea mai mare reducere a populației din istoria țării, determinată în primul rând de migrația foarte mare.
Potrivit recensământului din 2014 în ultimii zece ani, Moldova se află într-o scădere a populației continuă. Nouă sate din ţara noastră au rămas fără niciun locuitor, iar în alte peste 100 de localităţi din ţară trăiesc mai puţin de 100 de oameni, iar potrivit statisticilor, peste 150 de sate riscă să dispară de pe harta Moldovei, deoarece au rămas, practic, fără niciun om.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!