PAS vrea să extindă pilotarea votului prin corespondenţă. Cel puţin asta prevede amendamentul propus marţi, de şase deputaţi ai partidului de guvernământ, la proiectul de lege, aprobat deja în prima lectură de Parlament. Deși inițial, la următoarele alegeri prezidenţiale urmau să voteze prin poştă doar moldovenii din SUA și Canada, țări foarte mari, acum sunt propuse adiţional Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, cu teritorii mult mai mici.
Potrivit amendamentului propus marţi de şase deputaţi PAS la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondenţă, aprobat deja în prima lectură de Parlament, metoda alternativă de vot la alegerile prezidenţiale se va aplica nu doar moldovenilor din SUA şi Canada, care sunt foarte mari, ci şi celor stabiliţi în Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda, cu teritorii mult mai mici.
Modificarea mai prevede că cetăţenii Republicii Moldova din aceste ţări vor vota prin poştă şi în cazul desfăşurării unui referendum republican concomitent cu alegerile prezidenţiale.
Între timp, Comisia Electorală Centrală a avizat joi, pilotarea votului prin corespondență și amendamentele propuse de unii deputați. Potrivit comunicatului, CEC susține de principiu proiectul de lege şi a formulat unele propuneri și recomandări.
Totodată, instituţia a expus dezavantajele modificării Codului electoral, prin care se propune înlocuirea răspunsurilor „Da” și „Nu” cu „Pentru” și „Împotrivă” în cadrul referendumului. CEC nu susține nici amendamentul care prevede introducerea entității „grup civic” ca participant la referendum.
Amintim că proiectul privind votul prin corespondență a fost înregistrat de deputații PAS, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări.
După cum am menţionat deja, pilotarea urma să fie efectuată iniţial în Canada și Statele Unite. Opoziția parlamentară a criticat decizia, menționând că astfel sunt discriminați moldovenii din alte state, în plus, este pus în pericol secretul votului.
Iar președintele PDCM Ion Chicu a spus acest că votul selectiv este menit să asigure că Sandu va lua un nou mandat. În reacție, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diasporă. Pilotarea votului prin corespondență va costa bugetul de stat până la trei milioane de lei. Potrivit CEC, la ultimele alegeri parlamentare, au votat în jur de 10-11 mii de moldoveni stabiliţi în SUA şi Canada.