Moldova a pierdut 370 mii de euro din bugetul public, bani pe care statul este obligat să-i plătească despăgubiri în urma hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2023. Un raport al agentului guvernamental în acest sens a fost aprobat astăzi în ședința Guvernului. Ministrul Justiției, Veronica Mihailov Moraru spune că încălcările cele mai frecvente au fost provocate de activități sau inactivități ale autorităților statului.
Moldova este obligată de CtEDO să plătească circa 370 mii de euro în urma hotărârilor pronunțate în 2023, în privința statului nostru. Informația a fost prezentată de ministrul Justiției, Veronica Mihailov Moraru în cadrul ședinței Guvernului.
VERONICA MIHAILOV MORARU, ministrul Justiție: „În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în privința Republicii Moldova 24 de hotărâri, în fiecare cauză fiind constatată cel puțin o încălcare a Convenției și luate 34 de decizii cu privire la scoaterea de pe rol a cauzelor sau declararea inadmisibilității acestora. Încălcările cele mai frecvente au fost provocate de activități sau inactivități ale autorităților statului – organul de urmărire penală, procuratură, instanțe de judecată, executori judecătorești, organe ale administrației publice locale, centre de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități, executorii judecătorești”.
Prin hotărârile și deciziile devenite definitive în anul 2023 Curtea a acordat reclamanților compensații în mărime totală de 369.765 de euro. Reamintim că numărul de adresări la CtEDO din partea Republicii Moldova este în creștere. Potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice, doar pe parcursul anului trecut,
CEDO a condamnat guvernul moldovean în 24 de cauze. Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CtEDO în cauzele Republicii Moldova rămân a fi neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a cazurilor de maltratare și a deceselor, detenția în condiții proaste, detenția ilegală și casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile.
Totuși, mai mult de jumătate se referă la încălcarea dreptului la un proces echitabil. Cele mai importante dosare din punct de vedere juridic pe care s-a pronunțat Înalta Curte sunt cauzele Alexandr Stoianoglo, Domnica Manole și Vlad Filat.
În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate din septembrie 1997, până la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri aproximativ 23 de milioane de euro, dintre care peste 365 000 de EUR în 2023.
Cele mai importante se referă la dosarele lui Alexandr Stoianoglo, Domnicăi Manole și Vlad Filat. Astfel, țara noastră se află pe locul 5 între cele 46 de state membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri depuse pe cap de locuitor.