Partidul de la guvernare PAS a impus un control asupra mass-mediei, reprimă critica și încalcă libertatea de exprimare. Declarația a fost făcută de către deputatul Alexandru Nesterovschi, liderul partidului ”Renaștere”, după ce Consiliul Audiovizualului și-a prezentat în plenul Parlamentului raportul de activitate. Acesta a acuzat PAS de ”cenzura informațională instaurată în țară”, prin închiderea televiziunilor incomode puterii. În luările de cuvânt și alți deputați din opoziție au criticat autoritățile pentru instaurarea unei dictaturi informaționale în țară.
În luarea sa de cuvânt, deputatul neafiliat, liderul partidului ”Renaștere”, Alexandru Nesterovschi a declarat că zeci de canale de televiziune au fost închise sub conducerea PAS pentru critica adusă guvernării și pentru vocea opoziției.
De asemenea, a atras atenția că puterea ar putea extinde controlul său și asupra platformelor de socializare.
ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat neafiliat, liderul partidului ”Renaștere”: „Poporului Moldovei i se impune să urmărească televiziunea PASului, să asculte radioul PAS-ului și să citească site-urile PAS. Zeci de canale de televiziune și resurse de internet independente, care au fost închise de PAS, au fost destul de populare în Moldova. Fiecare sursă de informare a avut o audiență mare, fără milă criticând puterea galbenă, în consecință, în urma curățirilor făcute de PAS, poporul este nevoit să înghită doar materialele toxice ale puterii pe tema urii față de Rusia, CSI și tot cei moldovenesc. Pentru întrebări incomode către Sandu a fost închis Canal 5. Referendumul anticonstituțional către UE, nu doar a fost criticat, dar este activ promovat. Oare în ce țară a UE este activ promovată o acțiune anticonstituțională a puterii? Autorităților moldovenești le-au mai rămas să ajungă și la canalele de Telegram și Tik-Tok, iar dictatura PAS va putea respira ușurat”.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu a subliniat de asemenea că astăzi Consiliul Audiovizualului se află sub control parlamentar, iar astfel nu poate fi vorba despre o presă democratică în țara noastră.
ADELA RĂILEANU, deputat BCS: „Nu mai poți ascunde astăzi că există deficiențe semnificative în funcționarea sectorului audiovizualului că instituția cheie din acest domeniu al Consiliului Audiovizualului este subordonată politic, că instituția publică Teleradio Moldova este capturată de partidul puterii, că un număr mare de televiziuni private au fost lichidate arbitrar de guvernare prin intermediul unor comisii și autorități fără consultarea Consiliului Audiovizualului și că puterea nu mai respectă Codul serviciilor media audiovizuale. Această realitate alarmantă s-a regăsit și în recentul raport al comitetului de miniștri al Consiliului Europei. Suntem criticați pentru că autoritățile atentează la libertatea de exprimare, una din valorile esențiale ale spațiului european”.
Un alt deputat din opoziție a declarat că nivelul de întredere în Consiliul Audiovizualului a scăzut din cauza deciziilor restrictive pe care le iau, iar în pofida criticilor venite de la experții internaționali, autoritățile se fac că nu văd și nu aud ce se întâmplă în audiovizual.
VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BCS: „Ogranizațiile interne de monitoring și de profil vă critică și pe dreptate pentru acele decizii restrictive care sunt luate de CA. Structurile internaționale și nu doar organizațiile publice, dar și structurile oficiale europene scriu negru pe alb în rapoartele sale despre aceste încălcări, cu toate acestea nu vedem nicio reacție din partea puterii. Totul este bine, se închid sursele de informare în masă, dar CA spune că ”noi nu avem nicio atribuție” Comisia pentru Situații Excepționale e de vină, dar președintele CA a fost membrul acestei comisii, ea a tăcut”.
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au negat toate acuzațiile aduse de opoziție. Astăzi, Consiliul Audiovizualului a prezentat în plenul Parlamentului raportul de activitate pentru anul 2023. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023.
Amintim că, anterior Consiliului Europei a cerut autorităților să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au readus Teleradio Moldova sub control parlamentar. Decizia a fost emisă pe 14 martie, după ce în noiembrie 2021, deputații PAS au votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens și s-a intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului și a TeleradioMoldova.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!