12.2 C
Chișinău

„O vom sprijini mereu”. Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, întâmpinată cu flori și aplauze pe Aeroport după vizita de lucru în Rusia | VIDEO

Başcanul Evghenia Guțul, revenită dintr-o altă deplasare de serviciu în Federația Rusă, a fost întâmpinată la aeroport cu flori, aplauze și cuvinte de recunoștință. Șefa autonomiei i-a informat pe cei prezenţi că în baza rezultatelor călătoriei, pentru bugetarii și pensionarii din Găgăuzia vor fi deschise conturi într-o bancă comercială din Rusia pentru plăți și transferuri. Și că asta va permite locuitorilor autonomiei, și în primul rând celor mai nevoiaşi, să beneficieze de sprijin financiar de la partenerii străini. Primele plăți sunt aşteptate deja în 1 mai.

Başcanul Evghenia Guţul a fost întâmpinată de oameni cu flori și cuvinte de recunoştinţă.

„Avem foarte mari emoţii la fiecare revenire a Evgheniei Alexandrovna din Federația Rusă, pentru că ne facem griji, vedem presiunea la care este supusă ea în prezent, şi noi, echipa noastră, Găgăuzia, o vom susține mereu, mereu îi suntem alături – 24/ 7!”

„Toți oamenii au venit să-l întâmpine pe bașcanul nostru!”

„Ne bucurăm că ea a soluţionat totul acolo și va fi un adaos la pensie, datorită ei, pentru că în nici un caz nu putem trăi cu 1800 de ruble!”

Și mai mulți oameni îl aşteptau pe bașcan în stradă. Aici discursul ei periodic era întrerupt de strigăte „Bravo”!

Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, care a făcut parte din delegația autonomiei, a spus că în aeroportul din Chișinău, el și colegii săi au fost supuși unor verificări suplimentare minuţioase.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Noi ştiam că vom fi întâmpinaţi. Au verificat absolut totul, telefoanele, totul. Asta e, democrație. Suntem pregătiți pentru orice”.

Potrivit Evgheniei Guţul, deplasarea a fost mai mult decât productivă. Ea a spus că pentru bugetarii și pensionarii din autonomia găgăuză vor fi deschise conturi într-o bancă comercială din Rusia pentru plăți și transferuri. După cum a afirmat başcanul, asta va permite locuitorilor regiunii, în special celor mai nevoiaşi, să beneficieze de sprijin financiar din partea partenerilor străini, din fondul special umanitar creat cu asistența Rusiei.

EVGHENIA GUŢUL, başcanul UTA Găgăuzia: „Revenim din Federația Rusă cu vești bune! Primul pas către primul proiect a fost deja făcut! Locuitorii noștri din Găgăuzia vor beneficia de adaosuri la pensie, indiferent de suma pe care o primesc în prezent pensionarii noștri! Şi în sectorul public vor fi creșteri salariale. Asta se datorează partenerilor noștri, prietenilor noștri din Federația Rusă, care ne susțin mereu și ne merg în întâmpinare. Pensionarii și bugetarii noștri vor beneficia de primele adaosuri deja din 1 mai!”

Acordul cu banca rusă a fost semnat datorită înţelegerilor, la care s-a ajuns în cadrul vizitei din martie a bașcanului găgăuz în Rusia, unde Evghenia Guţul a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. Președintele Consiliului de Administrație al băncii, Piotr Fradkov, a spus la întrevedere că acordul va asigura plăți transfrontaliere între prieteni și familie și, de asemenea, va impulsiona suplimentar relațiile economice și legăturile culturale dintre cetățeni. Fradkov a subliniat că serviciile bancare vor fi oferite cu respectarea strictă a legislației internaționale și celei străine.

Anterior, Guţul a declarat că autorităţile de la Chișinău au sechestrat peste 15 milioane de lei sosiţi în Găgăuzia absolut legal de la parteneri și investitori, ceea ce împiedică dezvoltarea autonomiei. Guvernarea a explicat asta prin faptul că, potrivit ei, în regiune vin bani de proveniență dubioasă.

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE