Opinia cetățenilor, expusă în cadrul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, automat va deveni lege. Despre asta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman. Potrivit ei, în urma plebiscitului, deputații nu vor mai vota în Parlament pentru modificarea Constituției. Unii experți nu văd cu ochi buni aceasta intenție și spun că se încalcă prevederile Constituției. Mai mult, potrivit acestora, totul se face pentru ca actuala guvernare să se mențină cât mai mult la putere.
În cadrul unei emisiuni de la Realitatea live, vicepreședintele Parlamentului Doina Gherman a spus că după referendum nu va fi nevoie ca deputații să mai voteze schimbarea Legii Supreme prin vot parlamentar.
DOINA GHERMAN, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS: Nu va fi nevoie de un vot în Parlament. Automat votul cetățenilor devine lege. Referendumul republican constituțional este despre votul oamenilor și asta este deasupra oricărui proiect de lege votat în Parlament. De aceea, rezultatul referendumului automat devine lege.
Expertul în drept, Alexandru Cuznevov este de părere că intenția guvernării încalcă prevederile Constituției.
ALEXANDRU CUZNEȚOV, doctor în drept: „În Constituție este indicat imperativ că orice modificare se efectuează cu votul a 2/3 din deputații aleși, adică cel puțin 67 de voturi care sunt. Asta este o aberație și un nihilism asupra legii constituționale prin faptul că neavând votul constituțional, adică acele 7 de mandate în Parlament se încearcă prin alte modalități să se modifice această lege supremă. O încercare nereușită, anticonstituțională și încalcă prevederile Constituției care este și, în situația dată, nu se găsește compromis. Constituția este o lege care stabilește formarea și existența statalității și organelor de stat, dar nu ține de aderarea la careva organizații internaționale, forumuri internaționale, în cazul de față vorbim despre aderarea la UE, pentru asta chiar nu este nevoie de modificarea Constituției”.
Juristul Pavel Midrigan susține însă că preocupare puterii este de a se menține cât mai mult la cârma țării.
PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Nu este just, nu este bine cu atât mai mult că ei au micșorat pragul de validare a referendumului cu 33 și asta nu este corect, nu este reprezentativitatea cetățenilor și se primește că la referendum e de ajuns ca a șasea parte din cetățeni să voteze și poate fi modificată constituția. În Parlament trebuie 2/3, dar la referendum a șasea parte, dar pe guvernarea aceasta nimeni nu o poate opri. 03.46-03.59 Astea sunt niște mișcări pentru a câștiga alegerile, care vin să aburească cetățenii, fiindcă sunt unii care nu se informează… Ăștia care îndeplinesc voința partenerilor de peste hotare merg peste tot numai să se mențină la putere”.
Iar politologul, Valeriu Osrtalep susține că prin proiectul de lege propus de PAS privind modificarea Constituției, se propune expres ca o parte din suveranitatea Republicii Moldova să fie cedată Uniunii Europene. Ostalep a făcut referire la art.140, aliniat 2 care prevede ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale UE, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale,iar întrebarea supusă referendumului va fi: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Amintim că anterior, organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați socialiști, și lideri ai unor partide extra parlamentare, care spuneau că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a actualului președinte, pentru a obține mai multe voturi. Sandu a declarat după asta că la prezidențiale vine un număr mai mare de alegători, de aceea s-a propus ca referendumul să fie organizat în aceeași zi cu alegerile pentru șeful statului.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!