9.4 C
Chișinău

Proteste cu participarea a mii de oameni, întrevedere cu doar trei primari, aplicarea forței de către poliției și frica față de oameni. Cum a trecut vizita Maiei Sandu în Găgăuzia | VIDEO

Proteste la Comrat, acolo unde președintele Maia Sandu a avut o vizită de lucru. Pentru a-și exprima revolta împotriva acțiunilor șefului statului, un grup de localnici a mers în fața Universității de Stat, în incinta căreia Sandu s-a întâlnit cu primari și studenți. În cele din urmă, la miting s-au adunat câteva mii de oameni. Manifestanții nu s-au putut apropia însă de Sandu pentru că zona a fost încercuită de polițiști care, la un moment dat, chiar au aplicat forța, pentru a ține oamenii departe de locul întrevederii.

Vizita Maiei Sandu în Găgăuzia a fost extrem de securizată. Inițial, în spațiul public au apărut informații despre faptul că se pregătește o deplasare a Maiei Sandu la Comrat. Mai târziu, cu referire la surse din președinție, s-a anunțat că șeful statului a anulat vizita.

În această dimineață, până în ultima clipă, nu s-a știut dacă Sandu va fi în Găgăuzia. Cu toate acestea, un număr mare de polițiști s-au adunat lângă clădirea universității, unde, după cum s-a dovedit mai târziu, a fost planificată întâlnirea. Polițiștii au făcut un adevărat cordon pentru a nu le permite celor prezenți lângă clădirea universității să ajungă până la ea, ca să-și exprime nemulțumirea față de acțiunile președintelui. Oamenii spun că au vrut să știe, elementar, încotro se îndreaptă Moldova sau cum să facă față prețurilor mari având pensii mici.

Activistul civic Alexandr Panov s-a arătat revoltat că oamenii nu au voie să se apropie de Universitate, unde Maia Sandu avea programate discuții cu primarii și studenții.

Angajați ai forțelor de ordine au recunoscut în afara camerelor că măsurile de securitate sunt similare cu cele luate în timpul vizitelor oaspeților străini. Și din imaginile video se vede cum zona este izolată de mai multe cordoane de polițiști care o protejează pe Sandu de locuitorii autonomiei.

Patrulate de polițiști și carabinieri au fost și străzile centrale din localitate. Cei prezenți susțin că regretă acțiunile șefului statului. Ei spun că Maia Sandu nu are de ce se teme de popor, deoarece oamenii au vrut doar să discute cu președintele despre problemele pe care le au.

„Vrem să o întrebăm încotro ne îndreptăm”.

„Lumea, practic, nu o vede. Ea ori nu vrea să stea de vorbă cu noi, ori se teme să se întâlnească cu oamenii”.

„Eu veneam la protest dacă aveam o pensie mai mare? 1317 lei eu primesc, aceasta poate fi numită pensie? Pot eu trăi cu ea? Dacă aveam o pensie bună eu nu veneam aici”.

Între timp, steagul UE a fost afișat la unul dintre geamurile universității, alături de drapelul Republicii Moldova și cel al autonomiei. Gestul a stârnit nemulțumirea protestatarilor.

Activistul Alexandr Panov regretă că rectorul Universității din Comrat, care este membru al Adunării Populare, a mers împotriva poporului său și, pentru a-i face pe plac lui Sandu, a atârnat pe clădire steagul Uniunii Europene.

„Îmi pare foarte rău că astăzi suntem înconjurați de astfel de oameni, îmi pare rău că ați făcut asta cu mâinile dvs. Noi nu avem nevoie de contribuții, dar de respect din partea autorităților centrale”.

Mai târziu, Maia Sandu a ajuns la Comrat și, însoțită de primarul orașului, a mers în clădirea universității. Cea care la învestire a vorbit inclusiv în găgăuză astăzi nu a vrut nici măcar să dea ochii cu locuitorii din autonomie, veniți să stea de vorbă cu ea. Oamenii erau gata să delege un grup mic de cetățeni la întrevederea cu președintele, dar nu au fost lăsați să o facă.

„Dați-ne voie, vă rog, lăsați să treacă 10 pensionari, ei vor să dea întrebări. 10 bătrâni lăsați să treacă, vă bateți joc…”.

„Lăsați-ne să trecem, noi nu vom face provocări, noi vrem ca ea să vadă că oamenii de aici o așteaptă. Vrem să dăm întrebări”.

Nici jurnaliştii nu au putut să filmeze momentul trecerii preşedintelui și nici nu au avut acces în sală, la întrevederea Maiei Sandu cu primarii. La intrarea în clădire, o mulțime de oameni îmbrăcați în civil decideau cine trece și cine nu. Chiar și presa a fost filtrată.

Ulterior, intrarea presei a fost permisă, dar numai la discuțiile cu studenții.

Potrivit presei locale, din cei 26 de primari ai autonomiei, doar trei au participat la întâlnirea cu Sandu, unul dintre care a fost ales din partea Partidului Socialiștilor. În ceea ce privește întâlnirea cu studenții, de asemenea, potrivit presei locale, doar cei selectați de conducerea universității au ajuns acolo.

În timp ce părinții și buneii unora dintre tineri protestau și nu erau lăsați să intre în instituție, Maia Sandu le-a vorbit studenților și profesorilor Universității din Comrat despre grija Chișinăului față de Găgăuzia, dar și despre avantajele integrării europene.

Mai apoi, studenții au adresat întrebări șefului statului, iar unii au ținut să-i spună că nu se simt protejați în propria țară.

„Eu nu mă simt pe deplin protejat în RM. Înainte de a intra în această sală, ni s-a cerut să nu punem întrebări politice, dar cum să înțelegem asta când vorbim de democrație?
– Noi avem aici discuții politice și puteți pune toate întrebările”.

„Dvs. spuneți că Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene, că acolo este siguranță, dar pe teritoriul Moldovei au loc exerciții militare, cumpărați armament…Este nevoie de cheltuit atâția bani pentru înarmare în timp ce economia țării este slabă, cu prețuri mari la gaz, lumină și încălzire…”.

În loc să-i răspundă tânărului la întrebare, Maia Sandu, care deși se află în serviciul cetățenilor și este comandantul suprem al armatei, i-a spus acestuia să adune cifrele și să facă el calcule.

MAIA SANDU, președintele RM: „Noi nu cheltuim mulți bani și când auziți asta undeva, sunteți economist și puteți lua cifre concrete și să vedeți cât cheltuie astăzi țara pentru apărare și să faceți o analiză”.

Deputatul Alexandr Suhodolschi a declarat că vizita Maiei Sandu în autonomiei este doar pentru partenerii din occident.

ALEXANDR SUHODOLSCHI, deputat neafiliat: „Maia Sandu știe că în Găgăuzia nu va încasa nici măcar un procent la alegeri, iar vizita ei de astăzi este o poză pentru curatorii săi”.

Cu o reacție la vizitat Maiei Sandu la Comrat a venit și bașcanul Evghenia Guțul, care se află într-o deplasare oficială la Moscova.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Noi, găgăuzii, suntem oameni primitori. De ce nu vine președintele oficial, dar o face pe furiș?! El nu invită bașkanul, ci doar a selectat oameni la o întâlnire. Desigur, autoritățile și-au demonstrat încă o dată atitudinea față de poporul găgăuz. Forțele de securitate în vizită folosesc forța fizică brută împotriva oamenilor pașnici care doresc pur și simplu să pună întrebări autorităților moldovenești. Desigur, autoritățile se tem de găgăuzi. Este imposibil să te uiți la bunicile care cad la pământ fără lacrimi, iar steagul UE, pe care l-au agățat fără voie la Comrat, este un scuipat în sufletul găgăuzilor. Noi, găgăuzii, suntem principalii patrioți ai Moldovei. Iubim această țară, dar autoritățile ne tratează ca pe niște ocupanți”.

Presa din Găgăuzia scrie că la discuții cu Maia Sandu au venit doar trei primari din autonomie din cei 26. Este vorba de primarul orașului Comrat Serghei Anastasov, edilul din CeadîrLunga Anatolii Topal și cel din Vulcănești, Nikolai Posmac.

Nu este pentru prima dată cânt autoritățile centrale sunt întâmpinate cu protest în autonomie. Recent, la ultima vizită a șefei statului în Găgăuzia, Maia Sandu a fost așteptată cu pancarte, oamenii aliniindu-se de-a lungul unui traseu din regiunea autonomă împotriva acțiunilor șefului statului, care potrivit găgăuzilor, încalcă drepturile și puterile autonomiei. Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost întâmpinat cu proteste, dar și premierul Dorin Recean.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE