9.4 C
Chișinău

Sate părăsite, case pustii și nicio urmă de speranță: Peisajul trist este tot mai des întâlnit în Moldova, unde generația tinerilor este în descreștere | VIDEO

Sate părăsite, case pustii și nicio urmă de speranță. Este peisajul trist, tot mai des întâlnit în Moldova noastră de astăzi. Cândva înfloritoare, cu ulițe pline de tineri, în curte părinți, așteptându-și copiii și nepoții, astăzi – unele zone rurale de la noi se confruntă cu adevărate drame demografice, semn că și drumul ce duce spre ele a devenit impracticabil. Oamenii au plecat, cu gândul că vor reveni pentru a trăi mai bine acasă, dar așa nu nu s-au mai întors. Realități dure – dintr-o Moldovă pe care promotorii „vremurilor bune” s-au grăbit să o numească europeană, vedeți în reportajul colegilor mei.

Loviți de sărăcie, cu locuri de muncă foarte prost plătite, sau lipsă de ele, mulți moldoveni, în mare parte de la sate, au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Chiar dacă și-au lăsat acasă gospodării la care au muncit o viață, părinți în etate, îndurerați sau bolnavi, nu au mai revenit, din firescul motiv – că vor să trăiască.

Acest sat cu doar 7 case rămase în picioare în care, de ani buni, nu a mai fost nicio suflare de om, se numește Odaia și datează din 1 ianuarie 1955. Cătunul, care în anii 90 număra 6 de familii, este situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 128 km de Chișinău. Acolo am fost întâmpinați de doi câini și o turmă de purcei.

Casele celor care au locuit acolo au rămas cu acoperișuri deteriorate, cu uşa larg deschisă, geamuri sparte și care scârţâie în bătaia vântului.

În timpul filmării, de noi s-a apropiat un singur om, care s-a prezentat a fi pădurar. Bărbatul a refuzat să stea la vorbă, dar ne-a spus în afara camerei că satul Odaia e privatizat de el, îndemnându-ne să părăsim locul fantomă.

Localități depopulate, dar care nu au fost desființate printrun act normativ, sunt în mai multe regiuni ale țării. De exemplu, în Schinenii Noi din raionul Soroca locuiesc doar șase familii.

CORINA CALMAȚUI, jurnalistă: „Jumătate din casele de aici sunt pustii. La această gospodărie, poarta este încuiată și se vede că stăpânii nu am mai trecut demult pe aici. Asta pentru că, iarba a acoperit toate cărărușele”.

Mergând prin sat ne-am întâlnit cu Ala Toderaș în vârstă de 57 de ani. Femeia ne-a povestit cu nostalgie de localitatea în care sa născut și a crescut.

ALA TODERAȘ, locuitoare a satului Schinenii Noi din raionul Soroca: „Aici m-am născut. În această casă au locuit părinții mei. Aici am locuit cu sora, cu vecinii, am fost un sătuc foarte unit, am trăit toți ca într-o familie. Cu mare regret, locuitorii au decedat care au fost mai în vârstă, care au fost tineri au plecat, dar… totuși, este o nostalgie care te aduce înapoi acasă”.

Acum câțiva ani, femeia spune că a fost și ea peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, dorul de localitatea în care a crescut și a copilărit însă au făcut-o să se întoarcă.

Pe lângă munca zilnică din gospodărie, Ala Toderaș activează asistentă medicală la Spitalul raional Soroca, așa cum, în sat la ea nu există nici măcar farmacie. Nu mai vorbim de o piață, magazin, casă de cultură sau transport public.

ALA TODERAȘ, locuitoare a satului Schinenii Noi din raionul Soroca: „Este liniște, este foarte frumos, este verdeață, este o localitate care îți dă sănătate, putere să învingi multe lucruri și să mergi mai departe. Lucrez ca asistentă în secția de Neurologie, îmi place foarte mult munca.
– Cu ce vă deplasați?
-Șofez și merg cu automobilul meu propriu”.

CORINA CALMAȚUI, jurnalistă: „Uitate sunt și alte locuințe. Cât am filmat noi pe aici, pe hudița cătunului nu am întâlnit țipenie de om, nu prea are nici cine îți da un Bună Ziua”.

Satul Schinenii Noi este parte componentă a comunei Schineni și se află la un kilometru distanță. În 2004 avea 41 de locuitori. Autoritățile locale spun că oamenii rămași acolo nu au plângeri sau doleanţe.

SILVIA LEȘAN, primarul comunei Schineni: „Satul Schinenii Noi niciodată nu a avut școală, grădiniță pe teritoriu, fiindcă era număr mic de locuitori. Copii de acolo veneau la instituțiile de învățământ aici în localitate. La moment, nu avem niciun elev ca să frecventeze”.

Potrivit primarului Silvia Leșan, în raionul Soroca, doar în satul Vanțina Mică nu locuiește nicio persoană. Satul Schinenii Noi se află la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1830.

Case în paragină, gospodării părăsite și drumuri pustii am găsit și în satul Socii Vechi din raionul Fălești. Și aci, sărăcia i-a făcut pe oameni să ia drumul străinătății pentru a căuta o viață mai bună. În localitate a rămas o singură bătrână și doar case părăsite.

Am intrat într-o locuință rămasă fără stăpâni, unde am găsit haine vechi și prăfuite, sticle goale și diferite lucruri aruncate la podea.

CORINA CALMAȚUI, jurnalistă: „Casa este într-o stare avansată de distrugere. Cu greu este să crezi că, în urmă cu ceva timp aici se auzeau voci de adulți și râsete de copii. Singurele lucruri care trădează ca aici a fost viața sunt aceste obiecte de uz casnic și câteva haine, uitate în cui”.

Asemenea sate fantomă putem găsi în mai multe regiuni al țării, unde localitățile rămân doar pe hartă și în amintirile celor care au plecat. În ultimii cinci ani, Republica Moldova a pierdut în jur de 250 de mii de moldoveni. Datele au fost prezentate în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației.

Menționăm că, din acești cinci ani, mai mult de trei sunt din perioada în care țara a fost condusă de Partidul PAS și Maia Sandu, care a promis vremuri bune. Acestea nu par a fi însă așa din moment ce oamenii fug și nici nu mai vor să audă de țara care le-a fost casă.

Potrivit experților, generația tinerilor este în descreștere, iar îmbătrânirea populației este un fenomen greu de oprit.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE