17.7 C
Chișinău

„Este un pas important pentru locuitorii Găgăuziei”. Evghenia Guțul anunță că bugetarilor și pensionarilor din autonomie le vor fi deschise conturi la una dintre cele mai mari bănci din Rusia | VIDEO

Bugetarii și pensionarii din Autonomia găgăuză vor deschide conturi la una dintre băncile comerciale ale Rusiei pentru a efectua plăți și transferuri. Acordul care prevede acest lucru a fost semnat de bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov și șeful consiliului de administrație al respectivei instituții financiare. Potrivit lui Guțul, o astfel de cooperare va permite autonomiei să primească sprijin financiar din partea partenerilor străini, inclusiv pentru cele mai vulnerabile pături ale societății.

Acordul cu una dintre cele mai mari bănci rusești a fost semnat în cadrul deplasării de serviciu la Moscova a bașcanului găgăuz, Evghenia Guțul, și a președintelui Adunării Populare din regiune, Dmitri Constantinov. Documentul prevede stabilirea de parteneriate pe termen lung și dezvoltarea cooperării în domeniul creditar-financiar. Una dintre priorități este deschiderea conturilor pentru angajaţii sectorului public și pensionarii din autonomie, care beneficiază de sporuri și plăți, precum și conectarea locuitorilor din Găgăuzia la infrastructura rusă de plăți.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Acest pas este foarte important pentru autonomia găgăuză, locuitorii din Găgăuzia. Din păcate, acum ne confruntăm cu o presiune foarte mare atât asupra autorităților din regiune, cât și localnicilor. Problema este că avem parteneri, parteneri internaționali care ar dori să ajute găgăuzii, dar, din păcate, guvernarea actuală face totul pentru a bloca toată asistența financiară și umanitară adresată locuitorilor de rând”.

„Este un moment foarte important pentru noi, Rusia a salvat din nou poporul nostru și și-a confirmat statutul de prieten și protector al găgăuzilor”, a declarat Evghenia Guțul la Moscova. Ea a mai amintit că în prezent Chișinăul a sechestrat peste 15 milioane de lei sosiţi în Găgăuzia absolut legal de la parteneri și investitori, ceea ce împiedică dezvoltarea autonomiei. Anterior, autoritățile au explicat restricțiile prin faptul că, potrivit lor, în regiune vin bani de proveniență dubioasă. Președintele Consiliului de Administrație al băncii comerciale ruse, Piotr Fradkov, a spus că acordul va asigura plăți transfrontaliere între prieteni și familie și, de asemenea, va impulsiona suplimentar relațiile economice și legăturile culturale dintre cetățeni.

PIOTR FRADKOV, președintele Consiliului de Administrație al băncii comerciale ruse: „Înțelegem că serviciile bancare depline sunt limitate pentru persoanele care locuiesc în prezent în Găgăuzia, este limitată posibilitatea plăților transfrontaliere. Putem oferi toate astea, inclusiv prin sistemele de plată care funcționează în Rusia”.

Piotr Fradkov a subliniat că serviciile bancare vor fi oferite cu respectarea strictă a legislației internaționale și străine. Acordul cu banca rusă a fost semnat datorită înţelegerilor, la care s-a ajuns în cadrul vizitei din martie a bașcanului găgăuz în Rusia, unde Evghenia Guţul a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu președintele Vladimir Putin.

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE