9.4 C
Chișinău

„La noi nu se discută deloc această temă, nicăieri și putem spune că este evitată de toţi sau este interzisă”. Partidul Renaștere organizează în capitală o expoziție foto cu tema „Chișinăul în anii Marelui Război Pentru Apărarea Patriei” | VIDEO

Activiștii Partidului Renaștere, împreună cu organizația de voluntariat „Victoria”, organizează în capitală o expoziție foto cu tema „Chișinăul în anii Marelui Război Pentru Apărarea Patriei”, dedicată comemorării a celor 80 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști.

În memoria eroilor Marelui Război Pentru Apărarea Patriei, în parcul central al Capitalei, activiștii partidului Renaștere, împreună cu organizația obștească „Voluntarii Victoriei”, au instalat panouri foto ce reflectă etapele perioadei militare în Moldova dintre anii 1941-1944.

DARIA MOCAN, reprezentanta organizatiei obşteşti „Voluntarii Victoriei”: „Astăzi, împreună cu Partidul Renaștere, am deschis o expoziție de comemorare a celor 80 de ani de la eliberarea Chișinăului de invadatorii fasciști. Aici fiecare poate vedea cum s-au desfășurat episoadele războiului în Chișinău”.

Potrivit reprezentanților partidului Renaștere, expoziția de fotografii nu doar aminteşte despre evenimentele teribile din trecutul militar, ci și subliniază importanța menținerii păcii și înţelegerii între oameni.

IURI VITNEANSCHI, activistul partidului „Renaștere”: „Am început să organizăm diverse evenimente, inclusiv această expoziție foto. Din păcate, în prezent, au rămas foarte puțini veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei, sunt practic câteva zeci. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca noile generații să audă, poate deja de la noi, istoriile veteranilor Marelui Război Pentru Apărarea Patriei”.

Trebuie să ţinem minte și să respectăm actele de curaj ale eroilor care nu și-au cruțat viața pentru viitorul luminos al descendenților. Astfel au reacționat orășenii la expoziția de fotografii.

„Mergeam în parc cu treburile mele și m-am oprit să mă uit, am fost atras de această expoziție cu fotografii istorice. Ele ridică subiectul ocupației Moldovei în 1941, la noi nu se discută deloc această temă, nicăieri și putem spune că este evitată de toţi sau este interzisă, şi asta m-a surprins. După atâția ani, au început să uite că un conflict poate duce la asta, şi este un fel de memento în centrul orașului pentru trecători!”.

„E bine că arată aceste imagini, ca poporul să-și amintească și să știe că mult sânge a curs până a fost învins fascismul. Ar trebui să fie mai multe astfel de evenimente… Iese că, de-a lungul timpului, istoria este rescrisă incorect și iese că tinerii nu își amintesc acest lucru”.

În 1944, în cadrul operațiunii Iași-Chișinău, Moldova a fost eliberată de ocupația fascistă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 400 de mii de moldoveni au luptat în Armata Roșie, 250 de mii dintre ei au primit distincţii, 19 au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE