5.5 C
Chișinău

Alexandru Tănase susține că șeful Comisiei Prevetting trebuia demis imediat după ce s-a aflat de problemele sale de integritate: Procesul este și așa lipsit de credibilitate | VIDEO

”Procedura de Vetting rămâne una cu foarte cu puțină credibilitate.” Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui, numărul celor care cred în sinceritatea acestui proces este foarte mic, iar factura politică nu o va plăti șeful Comisiei PreVetting, „Herman von Hebel”, dar cei care au inițiat vettingul și vor merge în fața populației să ceară votul pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Alexandru Tănase susține că de la bun început nu a văzut cu ochi buni ideea de a aduce experți din afara țării pentru Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

ALEXANDRU TĂNASE, fost președinte al Curții Constituționale: „Integritatea este o chestie morală. Nu e nevoie de expertiză pentru a determina moralitatea, pentru a determina dacă o persoană este morală sau nu, tu nu ai nevoie de expertiză în sensul acesta. Domnul von Hebel a fost grefier la Curtea Penală Internațională și nu are nicio o legătură cu integritatea. Managementul unei instanță, iată cu ce s-a ocupat el: cu repartizarea dosarelor, pregătirea agendei, chestii care nu au legătură cu asta. Acuma el are pe masă dosarele unor persoane și trebuie să decidă dacă oamenii ăștia sunt integri sau nu sunt integri. Dacă noi nu suntem capabili să găsim 3-4 oameni capabili să evalueze dacă judecătorii sunt cinstiți și morali, cred că țara trebuie închisă”.

Fostul președinte al Curții Constituționale susține că problemele din jurul expertului străin sunt prea multe, așa că Guvernul va trebui să scape repede de el.

ALEXANDRU TĂNASE, fost președinte al Curții Constituționale: „Când s-a pomenit că există un element care poate să zdruncine credibilitatea întregului proces, chiar dacă domnul respectiv nu are nicio vină și este cea mai integră persoană, Guvernul trebuie rapid să se debaraseze de el și să solicite partenerilor de dezvoltare să delege o altă persoană. Procedura de Vetting rămâne una cu foarte cu puțină credibilitate. Numărul celor care cred în sinceritatea acestui proces este foarte mic, or, factura politică nu o va plăti domnul „Herman von Hebel”, ci cei care vor merge în fața populației să ceară votul pentru alegerile prezidențiale”.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Herman von Hebel, în perioada când a activat în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro. De asemenea, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte.

În urma acestor informații, mai multe partide politice i-au cerut demisia. Comisia Pre-Vetting afirma însă că acuzațiile împotriva lui von Hebel sunt nefondate. Iar acesta a declarat la rândul lui că nu are de gând să demisioneze. Ulterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că nu au fost prezentate motive palpabile ce să demonstreze că președintele Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel ar fi lipsit de integritate.

Parlamentul i-a numit în funcții pe membrii Comisiei Pre-Vetting la 04 aprilie 2022. În prezent, aceștia desfășoară procedura de reevaluare a candidaților la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, urmare a anulării de către Curtea Supremă de Justiție a 22 de decizii de nepromovare a candidaților. Până în prezent, Comisia a decis promovarea doar a unui candidat din cei care nu au promovat inițial evaluarea – a magistratei Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE