5.5 C
Chișinău

80 de ani de la eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă: Sute de cetățeni, conducerea municipiului, diplomați ai ambasadelor Rusiei și Belarusului, au participat la eveniment | VIDEO

La data de 6 aprilie, orheienii și oaspeții localității au sărbătorit 80 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă. La sărbătoare au participat sute de cetățeni, inclusiv conducerea municipiului și a raionului, membri ai parlamentului, diplomați ai ambasadelor Rusiei și Belarusului și reprezentanți ai autonomiei găgăuze.

Însoțiți de orchestra Casei de Cultură raionale care poartă numele lui Andrei Suruceanu, orășenii și oficialitățile au mărșăluit spre groapa comună a soldaților sovietici decedați la eliberarea Orheiului, unde au depus flori și le-au onorat memoria printr-un minut de reculegere.

Adresându-se celor prezenți, primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, a făcut un apel la unitate și solidaritate, pentru păstrarea memoriei vie a eroilor.

TATIANA COCIU, primar Orhei: „Vrem să ne înclinăm și să exprimăm recunoștință față de eroii care ne-au dăruit pacea, pe care trebuie să o păstrăm pentru noi înșine și pentru copiii și nepoții noștri. Le suntem recunoscători tuturor eroilor care au luptat atunci, care au dat dovadă de dăruire și curaj. Ei ne servesc drept exemplu. Iar noi, la rândul nostru, suntem obligați să cinstim memoria curajului lor, transmițându-l generațiilor viitoare”.

După cum a subliniat deputatul independent Marina Tauber, care a participat la evenimentele comemorative, orheienii au fost întotdeauna un exemplu de curaj și perseverență în cele mai grele perioade ale patriei noastre.

„După cum știți, orașul nostru a trecut prin perioade groaznice. Dar oamenii noștri rămân la fel – persistenti, puternici și curajoși”.

Bașcanul autonomiei găgăuze Evghenia Guțul s-a adresat orheienilor cu cuvinte de susținere și solidaritate.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „În numele locuitorilor din Găgăuzia, vreau să vă felicit cu ocazia zilei eliberării Orheiului, ai cărui locuitori sunt solidari și susțin mereu autonomia noastră găgăuză. Vreau să spun că, la fel ca și dumneavoastră, locuitorii Găgăuziei își vor aminti mereu de eroii noștri, de curajul lor și, atâta timp cât trăim, de amintirea vie a acestora”.

Președintele Comitetului Național de Coordonare „Pobeda” Alexei Petrovici, vorbind în discursul său despre eroismul manifestat de compatrioții noștri, a citat exemplul unei moldovene curajoase care a salvat viața unui ofițer sovietic rănit.

ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetului Național de Coordonare „Pobeda”: „În satul Cucuruzeni, raionul Orhei, o simplă moldoveancă, Antonina Chirilovna Moșneag, a ascuns în casa ei un ofițer sovietic rănit. Pentru isprava sa, Antonina Moșneag a primit medalia „Pentru curaj”. Poporul moldovenesc a fost, este și va rămâne pentru totdeauna printre învingătorii fascismului, printre învingătorii nazismului. Și nu va permite niciodată renașterea ei pe pământul moldovenesc”.

În cinstea sărbătorii, în centrul orașului Orhei a avut loc un concert, la care au participat grupuri artistice de copii și interpreți populari, printre care și formația DoReDos.

Emoționați, spectatorii nu și-au ascuns lacrimile când un tânăr locuitor din Orhei a rcitat o poezie dedicată victimelor nazismului.

„Nemții au ucis-o pe mama mea la 43 de ani, nu, nu au ucis-o ușor și repede, dar au torturat-o, au batjocorit-o și au ucis-o, au împușcat-o, dar eu am supraviețuit…”.

Potrivit orheienilor, este de datoria noastră sfântă să ne amintim de evenimentele acelor ani și să transmitem mai departe, din generație în generație, memoria eroilor.

„Cum să nu cinstim memoria eroilor, memoria oamenilor, memoria copiilor care au luptat la 13-14 ani și ne-au apărat patria?”.

„Noi cu toții suntem obligați să ne învățăm copiii să cinstească memoria eroilor. Istoria nu poate fi ștearsă”.

„În familia mea a luptat tata și cei 4 frați ai lui. 3 au ajuns până la Berlin, iar cel mai mic dintre ei, avea decât 20 de ani a rămas în Varșovia. Noi trebuie să ținem minte despre soldații care au murit pentru noi, și să aprindem câte o lumânare în memoria lor”.

Orheiul s-a aflat sub ocupație fascistă din iulie 1941 până în aprilie 1944. În această perioadă, peste 4.000 de orheieni au fost uciși, iar câteva mii au fost torturați în lagărele de concentrare naziste.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE