Salariile mari ale mai multor întreprinderi de stat au fost discutate la ședința de joi a Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit consilierului MAN, Valentin Cebotari, care a citat declarațiile de avere depuse de mai mulți funcționari, un director ANRE primește un salariu anual de peste 1 milion 300 de mii de lei. Cam tot așa primește și șeful Întreprinderii de Stat Cricova. Totuși, cel mai mult, peste 2 milioane 500 de mii de lei, a ridicat în 2023 fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.
Valentin Cebotar susține că în condițiile în care sute de mii de pensionari se află sub nivelul exisentenței, în RM avem angajați la stat cu salarii foarte grase.
VALENTIN CEBOTAR, consilier MAN: „Asistăm la cea mai mare inechitate socială din toată istoria RM, e un dezastru social, dar, pe de altă parte, avem angajați la stat cu salarii foarte grase și nu mă refer neapărat la miniștri și la deputați. Astăzi, un director ANRE anual primește peste 1 milion 340 mii lei salariu, ar însemna un salariu lunar de peste 111 mii lei. Un director de la Comisia Națională a Pieței Financiare are un salariu anual de peste 1milion 150 mii lei sau 96 mii lei lunar. Un adjunct la aceeași instituție are un salariu anual de peste 830 mii lei sau 69 de mii de lei lunar. Un șef la BNM pentru 2022 a ridicat un salariu de peste 1 milion 960 mii lei sau peste 163 mii lei lunar. În 2023, guvernatorul BNM a ridicat un salariu de peste 2 milioane 565 mii lei sau 213 mii 805 lei lunar, ceea ce constituie aproximativ 200 de pensii. Șeful la Moldatsa ridică un salariu de 1milion 383 mii lei anual sau 115 mii lei lunar”.
Potrivit alesului local, salarii mari se dau și la alte instituții. Valentin Cebotari susține că ”un membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, ridică o indemnizație anuală de un milion 766 mii lei. Șeful întreprinderii Radio Comunicații are un salariu de peste 52 mii lei lunar. Șeful Întreprinderii de Stat Cricova, un salariu de 1 milion 317 mii sau 109 mii lei lunar. Un membru al Consilului de Observatori de la BNM primește o indemnizație de circa 97 mii lei lunar, iar directorul Administrației de Stat a Drumurilor are un salariu lunar de 60 mii lei”.
În acest context, consilierul a comparat cifrele prezentate cu salariile și pensiile pe care le primesc cetățenii de rând.
VALENTIN CEBOTAR, consilier MAN: „Un director de școală cu stagiul de peste 30 de ani nu are așa salariu, cu siguranță nu, are în jur de 15 mii de lei. Pensiile au fost indexate cu 6%, anul trecut în loc să fie indexate cu 30%, conform ratei inflației, a fost indexate cu doar 15%, pentru că „nu avem bani”.
Menționăm că, începând cu 1 aprilie, pensia medie va crește cu 262 de lei. Cuantumul majorării constă în valoarea indexării pensiilor cu 6% și ajustarea valorii pensiilor la creșterea economică.
Economistul Veaceslav Ioniță spunea anterior că dacă pensia va fi indexată mai jos decât creşterea salarială, cu înaintarea în vârstă, pensia pe care o va primi un pensionar va înregistra o scădere. Pentru a nu se crea această discrepanţă, este nevoie ca pensiile să fie majorate cu 40 la sută din suma salariului mediu pe economie. Reprezentanții puterii spuneau că nu există fonduri în buget pentru o indexare mai mare.
Fostul premier Ion Chicu, comentând această decizie, a spus că în Moldova, pentru prima dată în ultimii 15 ani, pensiile au fost indexate mai puțin decât rata inflației, asta în timp ce lefurile miniștrilor au fost majorate de două ori în 2023, ajungând până la 50.000 de lei. Guvernul a explicat necesitatea majorării salariilor miniștrilor și angajaților ministerelor cu demisiile în masă din funcția publică precum și că salariile miniștrilor sunt relativ scăzute.