3.3 C
Chișinău

Rupți de civilizație: Locuitorii satului Troița, Leova, nu au în localitate nici magazin, nici centru medical și nici măcar un microbuz de rută | VIDEO

Nu se plâng pe soartă, dar și-ar dori să simtă și ei că trăiesc în civilizație, că au un magazin, un centru medical, un oficiu poştal și poate un microbuz, pentru deplasările necesare. Asta ne-au spus oamenii din satul Troița raionul Leova. Pentru o bucată de pâine, aceștia sunt nevoiți să parcurgă pe jos câțiva kilometri pentru a ajunge în localitatea vecină, iar pentru a ajunge la medic, în raion, trebuie să scoată din buzunar bani de taxi. Bătrânii se plâng că satul este din ce în ce mai părăsit și se tem că pragurile caselor rămase pustii n-o să mai fie pășite.

Localnicii din Troița, parte a comunei Vozneseni, din Leova, spun că în sat nu este nici grădiniță și nici școală, la fel cum nu au un oficiu poștal, la care să-și poată primi pensiile și achita serviciile comunale. Din acest motiv, sunt nevoiți să bată drumul până în satul vecin Hănăseni sau chiar în centrul raional ca să ajungă la medic.

„Ne-au închis pe noi. Nu s-au uitat că aici au rămas doar pensionari, cine poate cine nu poate. Magazinul l-au închis, de două ori pe săptămână vine mașina și cine poate să se ducă la acest magazin, dar alții care nu pot. Foarte greu, foarte greu. Plecăm chiar și în raionul Leova să achit lumina, telefonul. Cine poate să se ducă dar acei care nu pot?”.

-Noi toți așteptăm. Așteptăm și punctul medical și poșta. La noi vin odată în lună dar… Măcar o asistentă medicală să vină ca să ne prescrie niște medicamente. Eu am 81 de ani”.

„ Nu este nimic aici ceva interesant. Ne-au închis și gata. Magazinul lu-au închis, poșta a închis. Noi nu avem nimic și nici nu am ce spune”.

L-a poartă am întâlnit-o și pe doamna Zoia în vârstă de 75 de ani. Ea ne-a spus că tinerii au plecat din sat, au rămas doar bătrâni, care se descurcă așa cum pot. Vârsta și bolile sporesc necesitatea asistenței medicale, de care însă nu au parte.

„Au închis punctul medical pentru ca odată în lună să vină medicul de familie. Iată punctul medical se află într-o stare bună și este închis. Dar cum să vă spun: ba vine, ba nu vine. Contează dacă are mașină, dacă are posibilitate, dacă nu știu ce. Neregulat să spunem și atât. Într-o stare foarte bună, se păstrează curățenia, frumos. Iată acum fetele o să sădească flori. Dar să vă spun că aici doar asistenta menținea curățenia. Ea deschide punctul medical când trebuie să vină medicul de familie și atât, tot timpul este încuiat”.

Primarul din Vozneseni, în componența căreia intră Troița, a negat cele spuse de săteni.

VALERIU BOCANCEA, primar în comuna Vozneseni: „Nu știu de unde aveți așa informații, informația este eronată. Punctul medical activează regulat o dată în lună. Are primire se duc cetățenii cu toate problemele pe care le au. Oficiul poștal, da din numărul redus de populație și-a asistat activitatea nu în totalmente, activează odată în săptămână unde persoanele se duc, primesc pensii și mai fac alte operațiuni pe care le au nevoie”.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „Ceea ce spune primarul se potrivește cu un banc de pe internet, pe care vi-l spun acum. Deci, ”Potrivit specialiștilor, în ultima perioadă se trăiește mai bine. Dar oamenii spun că se trăiește mai rău. Da, dar oamenii nu-s specialiști”.

Așa sau altfel, cei din Troița rămân fără ajutor și speră doar că printr-o minune localitatea lor se va umple iar de oameni. Nu se știe însă cum miracolul s-ar putea întâmpla având în vedere că moldovenii continuă să-și vadă viitorul peste hotare, din cauza salariilor mici și a serviciilor proaste, așa cum arată un studiu al economistului Veaceslav Ioniță.

Conform recensamântului din anul 2004, în Troița erau 367 de locuitori, acum acolo trăiesc 164 de oameni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE