2.2 C
Chișinău

Nevoiți să închirieze autocisterne: Fermierii se plâng că se confruntă cu probleme să obțină motorină din România | VIDEO

Producătorii agricoli se plâng că procesul de obținere a motorinei umanitare oferite de România este anevoios. Fermierii pot ridica combustibilul doar din Căuşeni, iar pentru transportul acestuia până la destinația finală vor trebui să plătească o sumă considerabilă. Pentru asta, după cum recunosc unii agricultori, ei sunt nevoiţi să coopereze pentru închirierea autocisternelor.

15 fermieri din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni, care au depus cererile și au perfectat actele necesare, au primit joi, aproximativ 40-45 de tone de motorină.

VLADIMIR VRABII, fermier din raionul: „Mai bine dacă era mai devreme oleacă și nu mă împrumutam cu credite. () E bine și așa, bine că a venit. Slava Domnului, că o așteptăm de 2 ani de zile”.

SERGIU STEFANCO, fermier din Căuşeni: „Este un pic cam târziu. Practic, fermierii sunt în câmp deja. Mulți au achiziționat motorina când nu aveau claritatea când o să primim această motorină. Dar, oricum, este binevenit comparativ cu creditele de urgență care practic nu sunt funcționale”.

Șeful Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî, a spus că motorina vine din România în tranşe, prima garnitură de 26 de vagoane-cisternă cu o greutate de 1336 de tone a ajuns în Moldova în 29 martie. Următorul lot de aproximativ același volum este așteptat în weekend, iar cel de-al treilea ar trebui să sosească la sfârșitul săptămânii viitoare. Marin Lisî a povestit cum este distribuit combustibilul.

MARIN LISÎ, șeful Agenției Rezerve Materiale
Eliberarea către beneficiarii finali am planificat să o începem cu raioanele de sud a Republicii Moldova, dat fiind faptul că ei au fost cei mai afectați. Din cele 4000 de tone de motorină planificată pentru repartizare, aproximativ 2200 tone sunt repartizate pentru zona de sud. Celelalte cantități vor fi repartizate consecutiv către zona Centru și zona de nord a republicii, unde sunt cele mai puțin afectate raioane.

Dar procesul de recepţionare a ajutorului mult așteptat pentru fermieri nu este chiar atât de ușor. Șeful Agenției Rezerve Materiale a spus că motorina poate fi ridicată doar din Căușeni, așa că agricultorii trebuie să asigure desinestătător transportul.

MIHAIL BOBICOV, fermier din Căuşeni: „Autocisternele sunt plătite de fermieri, nu va fi ca în 2020, acum totul va fi plătit, şi transportul, și chiria, totul! Agricultorii din Cauşeni, Ştefan Vodă, Anenii Noi încă pot să se descurce cu transportul propriu, de la distanţe mai mari deja nu mai este rentabil sa primeşti, mai ales volume mari. Din Cahul sau Orhei nu are rost sa vii aici după combustibil cu mașini mici”.

SERGIU STEFANCO, fermier din Căuşeni: „Pentru că să vii de la Edineț sau de la Drochia să iei o tonă de motorină de la Căușeni este foarte dificil, foarte costisitor, practic, nu se merită. De aceea fermierii trebuie să se coopereze, să închirieze un camion, сei care nu au camion, compania care depozitează motorina, are capacitatea, are mașini care să livreze, doar trebuie să se adreseze, și să distribuim această motorină cât mai repede că următoarea motorină care deja trebuie să vină sâmbătă, să aibă loc sa fie descărcată la timp”.

Reprezentanţii bazei petroliere din Căuşeni au spus că, în medie, preţul pentru transportul carburanţilor cu autocisterna costă între 26 şi 28 de lei kilometrul. De exemplu, transportul motorinei de la Căuşeni la Bălţi va costa de la 6 la 10 mii de lei, şi asta fără taxa suplimentară pentru închirierea vehiculului, mai ales că numărul autocisternelor este limitat. Un alt motiv pentru care fermierii vor trebui literalmente să se coopereze este viteza de obținere a combustibilului.

SERGHEI SPINEI, fermier din raionul Anenii Noi: „Dacă autocisterna dvs are 5 tone, de exemplu, atunci trebuie să vă uniți mai multe întreprinderi, astfel încât cantitatea să fie de 5 tone, pentru că în acest caz cisterna este simplu umplută, vedeți, imediat, conform calibrării, rapid, în 5 minute! Iar dacă vei lua practic în canistre, să zicem aşa, atunci va fi la pompă, iar asta durează mult, adică două tone – două ore!”.

În total, peste 1500 de agricultori din ţară au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a primi combustibil. Amintim că în noiembrie 2022, România a anunțat acordarea de ajutor material sub formă de 4 mii de tone de motorină fermierilor moldoveni afectați de secetă.

De atunci, Chișinăul a declarat că a luat mai multe măsuri pentru importul combustibilului în Republica Moldova, dar fără succes. Autoritățile au organizat licitații pentru încheierea contractului de depozitare a motorinei, dar nu s-au găsit doritori. La mijlocul lunii februarie, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că autoritățile au găsit în Căușeni o singură companie care are capacităţi și posibilitatea de a recepţiona combustibilul pentru a-l încărca și descărca.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE