3.3 C
Chișinău

Reacții la Chișinău, după elaborarea unei legi în România care ar permite militarilor să intervină în alte ţări pentru a proteja cetăţeni români: Una neînțeleasă | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale de la București a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care propune intervenția militară în afara teritoriului României, pentru a ”proteja cetățenii români aflați în pericol”. Presa română scrie că acțiunile nu se vor limita doar la trupele militare, dar pot implica și alte intervenții, în scopul contracarării amenințărilor hibride la adresa securității României. Legea apare în contextul în care și autoritățile de la Chișinău susțin că țara noastră este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar potrivit statisticilor oficiale, peste 600 de mii de moldoveni dețin cetățenie română.

În articolul 4 din proiectul de lege elaborat de Ministerul Apărării Naționale a României se menționează că ”Preşedintele României poate dispune, la propunerea primministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii”.

Totodată, se mai scrie că România nu are în acest moment niciun instrument legal prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova sau din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a fost întrebat dacă există probabilitatea ca proiectul să se refere și la Republica Moldova, iar militarii români să intervină în cazul în care țara ar putea atacată, însă nu a oferit un răspuns clar la întrebare, precizând că autoritățile noastre urmăresc îndeaproape evoluțiile din regiune și a explicat ce face Chișinăul în acest caz.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Moldova la fel construiește instituții reziliente, care să apere interesele cetățenilor noștri, indiferent de limba vorbită, de regiunea în care trăiesc. Sumarizând cele spuse este evident că trendul general este de consolidare a sectorului de apărare și securitate, care este cauzat de situația regională, autoritățile vor urmări îndeaproape această inițiativă și ne vom orienta eforturile la noi acasă să consolidăm instituțiile statului”.

La întrebarea reporterului nostru, dacă intervenția militarilor români pe teritoriul Republicii Moldova ar putea contravine statutului nostru de neutralitate, Daniel Vodă a spus că țara noastră își păstrează în continuare neutralitatea, dar nu a precizat dacă acest statut ar putea fi încălcat odată ce militarii români s-ar afla pe teritoriul Republicii Moldova.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Statul Republica Moldova este un stat neutru. Această neutralitate este inclusiv sprijinită de către cetățenii acestei țări și orice modificare a acestui subiect este în mâinile cetățenilor. Noi vorbim despre lucruri concrete, țara noastră este un stat neutru, asta este consfințit în Constituție, asta își doresc cetățenii Republicii Moldova, noi ne dorim pace, liniște asta își dorește Guvernul”.

Pe marginea acestui proiect s-a expus și analistul politic, Ion Tăbârță la o emisiune, în studioul postului de televiziune TV8.

Acesta a declarat că în contextul războiului, securitatea Republicii Moldova este discutată la nivelul marilor puteri și că acest proiect, care să poată apăra cetățenii români din Republica Moldova de o agresiune militară, nu a fost decis unilateral.

ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: „În mod evident nu este doar decizia României, este convenită cu alte state puternice, cred că în mod special cu SUA. Este una să fie o declarație a unui președinte și alta să fie un proiect de lege, în baza căruia să acționezi dacă va apărea acest scenariu. Cu siguranță când s-a vorbit despre securitatea regiunii Mării Negre, neapărat s-a vorbit despre Republica Moldova. Republica Moldova este un punct foarte vulnerabil. Dacă se întâmplă acum evoluții nedorite pe frontul ucrainean și armata rusă înaintează, statul care poate cădea sub următoare ocupație rusească suntem noi și nu avem cum să ne apărăm. De aceea la nivelul Marilor Puteri se discută și despre Republica Moldova”.

În același context, invitatul Ion Tegruță, a subliniat că dacă va interveni militar pentru a ajuta Republica Moldova și cetățenii români, într-un eventual scenariu în care rușii ar ataca Republica Moldova, România va risca să lupte fără sprijinul NATO, deoarece ar acționa contrar Articolului 5 și riscă să lupte pe cont propriu.

La rândul său, fostul Ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, ne-a declarat că legea pare a fi una neînțeleasă și că nu poate avea nicio legătură cu legislația Republicii Moldova, cu atât mai mult ca trupele militare române să intervină pe teritoriul țării noastre.

VICTOR GAICIUC, fostul ministru al Apărării: „În Constituție e scris concret și clar că suntem o țară neutră și viziunea mea este ca noi să ne menținem acest statut, fiindcă după părerea mea este o posibilitate de ne proteja să nu fim implicați în război. Ce se referă la acea lege, am văzut eu acest proiect din presă, chiar vă spun sincer, chiar nu prea îl înțeleg la ce se referă și ce aveau de gând. Eu știu că alte țări cum ar fi Federația Rusă sau Statele Unite ale Americii, care au doctrina lor militară, care spune că ei pot să folosească arma nucleară pentru a se proteja, dar ca a proteja cetățenii, chiar vă spun sincer, nu am auzit. Nu sunt convins dacă mai este așa ceva undeva. Ne deranjează orice încercare a oricărui altui stat de a introduce trupele pe teritoriul nostru”.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova încă nu a venit cu o reacție publică referitor la proiectul elaborat de România, care prevede intervenția în afara țării a militarilor români, pentru a-și proteja cetățenii aflați în pericol.

Precizăm că, potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră, iar aflarea pe teritoriul țării a trupelor străine este interzisă.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE