2.2 C
Chișinău

Republica Moldova – între două focare de rujeolă: Au fost confirmate 29 de cazuri, inclusiv la refugiați și copii din familii din Chișinău | VIDEO

Un nou caz de rujeolă a fost confirmat la un copil de 14 ani din orașul Ialoveni, aducând numărul total de infecții la 29 de la începutul anului, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Dintre cele mai recente cazuri, 17 au fost înregistrate la refugiați de la un centru de plasament din Chișinău, inclusiv 13 la copii, și 4 la copii din familii din capitală. Toate aceste vin după ce acum un an Republica Moldova a fost recunoscută de OMS țară liberă de rujeolă.

Toate cazurile de rujeolă înregistrate până acum în Republica Moldova sunt de import sau prin contact cu importul.

Medicii infecționiști Ludmila Bârcă și Nicolae Furtună au declarat la RLIVE că rujeola este una dintre cele mai contagioase infecții din lume cu o rată de transmitere de peste 90 la sută. 17 refugiați din Ucraina, majoritatea acestora nevaccinați sau au un statut vaccinal confuz, cazați la un centru de plasament din Chișinău, au făcut rujeolă.

NICOLAE FURTUNA, șef direcție ANSP: „Situația este incertă în România. Țara vecină va depăși zilele acestea cifra de zece mii de cazuri de rujeolă și 11 decese. Avem și o situație complicată și în Ucraina unde nu sunt raportate toate cazurile din cauza războiului. Ambele țări se confruntă cu o slabă acoperire vaccinală. Din păcate nici noi nu stăm foarte bine la acest capitol. Anul trecut am ajuns la 85 la sută, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de copii 150 sunt nevaccinați”.

Aceste date, a mai adăugat Furtună, ne demonstrează că ne apropiem de creșterea numărului de cazuri de rujeolă. Al doilea focar confirmat în Capitală este la o familie în care sunt copii mici, unde sunt cinci cazuri suspecte și unul confirmat prin analize de laborator. Minorii au fost internați.

LUDMILA BÂRCĂ: „Șef al Spitalului Clinic Municipal Boli Contagioase de Copii TC 12.20- 13.25 „Rujeola are o evoluție atipică și poare fi ușor confundată cu alte infecții respiratorii acute. În primele trei zile sunt caracteristice febra, eliminări nazale, tuse, ochi roșii, gât roșu. Toate acestea dau fenomene toxice generale, la a patra zi febra scade, dar revine în scurt timp însoțită de apariția unor erupții care se extind pe întreg corpul”.

Specialiștii în domeniu au făcut apel către părinți să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei. Potrivit lor, singura soluție este anume imunizarea, întrucât tratament medicamentos pentru această boală nu există. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă.

Dintre care 17 au fost raportate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău, inclusiv 13 la copii. Alte 12 cazuri, majoritatea la minori, au fost înregistrate la contacți cu persoane revenit în țară din străinătate.Amintim că la 18 martie au fost depistate cinci cazuri de rujeolă, la un Centru de plasament pentru refugiați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE