O nouă cerere de retragere din funcție a președintelui Comisiei Pre– Vetting, Herman von Hebel. De data aceasta sesizarea a fost depusă de Blocul dreptei alcătuit din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Motivul, potrivit formațiunilor politice, este că asupra oficialului planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă pentru a ocupa acest fotoliu.
Cei patru lideri politici au cerut demisia lui von Hebel printrun demers depus la Comisia de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor.
Autorii consideră că asupra expertului străin planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă și fac trimitere la o investigație jurnalistică ce ar conforma că olandezul nu este nici pe departe atât de curat precum a fost prezentat de exponenții guvernării PAS și a încălcat legislația.
”Herman von Hebel a încălcat legea eliberând din funcție mai mulți angajați ai Curții Penale Internaționale de la Haga și a ascuns informația că deține, în prezent, funcția de judecător la Curtea de Apel din Den Bosch a Olandei, fapt care este incompatibil cu statutul de membru al Comisiei de evaluare”, se arată în postarea Blocului politic. Potrivit membrilor acestuia, von Hebel a încălcat chiar şi instituţia, deoarece ”situațiile de incompatibilitate a membrilor Comisiei Pre-Vetting trebuie soluționate în termen de 10 zile de la data survenirii acestora”.
”Reieșind din asta, autorii cer retragerea expertului internațional din funcția de președinte şi membru al Comisiei Pre-Vetting, deoarece reforma în justiție nu poate fi făcută de persoane care nu corespund criteriilor de evaluare la capitolul integritate”, se mai arată în document.
Am solicitat o reacţie de la Comisia de evaluare, dar deocamdată nu am primit răspuns. Demisia lui von Hebel, pe baza anchetei jurnalistice, a cerut-o anterior și o magistrată a judecătoriei Cahul. Comisia Pre-Vetting afirma că acuzațiile împotriva lui von Hebel sunt nefondate.
Iar acesta a declarat la rândul lui că nu are de gând să demisioneze. De menționat că investigația jurnalistică, efectuată de anticoruptie.md, care citează presa olandeză, a relatat că Herman von Hebel, în perioada când a activat în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii instanţei în valoare de cel puțin 760.000 euro.
De asemenea, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. În ancheta jurnalistică se menționează că Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat de intenții ascunse.