3.9 C
Chișinău

Igor Grosu ignoră decizia Curții Constituționale? PAS va înregistra o nouă inițiativă legislativă care va interzice să candideze la alegeri membrilor partidelor scoase în afara legii | VIDEO

Majoritatea parlamentară va înregistra o nouă inițiativă legislativă care va interzice să candideze la alegeri membrilor partidelor scoase în afara legii. Asta a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o emisiune de la Radio Moldova, comentând recenta decizie a Curții Constituționale. Aceasta va fi a treia încercare de a interzice prin lege participarea la scrutin a membrilor și aleșilor din partea partidului interzis „ŞOR”. Primele două variante ale legii au fost aspru criticate nu doar de experții autohtoni, dar și de Comisia de la Veneția. Iar Curtea Constituțională le-a declarat ilegale.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a declarat ilegale prevederile din Codul Electoral care interziceau reprezentanţilor partidelor politice scoase în afara legii să candideze la alegeri. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată.

Însă, fracțiunea PAS va înregistra o nouă inițiativă legislativă în acest sens. Asta a declarat președintele Parlamentului și liderul partidului „Acțiune și Solidaritate”, Igor Grosu, la o emisiune de la Radio Moldova.

Potrivit lui, de data aceasta, majoritatea parlamentară va face totul pentru ca noile amendamente care interzic participarea la alegeri să nu fie declarate ilegale de Curtea Constituțională.

Aceasta va fi deja a treia încercare de a interzice prin lege participarea la alegeri a membrilor și aleșilor din partea partidului interzis „ŞOR”.

După ce în 19 iunie, formaţiunea a fost scoasă în afara legii de Curtea Constituțională, o lună mai târziu, majoritatea parlamentară a adoptat o lege prin care membrilor organelor executive ale partidelor neconstituționale și aleşilor din partea acestor formaţiuni le-a fost interzis să candideze pe o perioadă de 5 ani. În 3 octombrie, după ce a examinat sesizarea reprezentanților fostului partid „ŞOR”, Curtea Constituțională a declarat ilegale aceste modificări legislative. Dar chiar a doua zi, Comisia pentru Situații Excepţionale a decis să resctricţioneze participarea la alegeri a reprezentanților partidelor neconstituționale.

Câteva ore mai târziu, un proiect de lege cu aceste modificări la Codul Electoral a fost înregistrat în Legislativ, iar în aceeași zi Parlamentul l-a adoptat în două lecturi. Asta deşi campania electorală pentru alegerile locale era deja în toi.

Deputații aleși pe listele partidului „ŞOR” au sesizat din nou Curtea Constituțională, iar săptămâna trecută instanţa a recunoscut ilegale aceste prevederi legislative. Ambele proiecte de lege restrictive au fost, de asemenea, aspru criticate de Comisia de la Veneția. Aceasta a afirmat în avizul său că introducerea restricțiilor fără criterii clare ar putea fi privită „ca un act de discriminare”.

Experții Comisiei au atras atenția asupra faptului că, deși Curtea Constituțională a scos partidul „ŞOR” în afara legii, instanţa nu a recomandat introducerea de interdicții împotriva foștilor membri ai formaţiunii. Experții au subliniat că este posibil ca persoanele afectate de interdicție să nu fi fost la curent cu acțiunile conducerii care au dus la interzicerea partidului.

„Este puțin probabil ca membrii unui consiliu local sătesc sau chiar orășenesc să intre în categoria celor care ar putea amenința ordinea democratică în țară”, au explicat autorii concluziei.

Comisia de la Veneția a mai declarat că interdicţia pentru membrii partidelor neconstituționale de a candida contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului și Pactului Internațional pentru Drepturile Civile și Politice.

Dar se pare că încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale nu oprește partidul de guvernământ pe calea către obiectivul său.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE