Moldovenii au cheltuit cei mai mulți bani, anul trecut, pe produse alimentare – 39,7 la sută. Astfel, o persoană a scos din buzunar într-o lună peste 4000 de lei, cu 14,5 la sută mai mult în comparație cu anul 2022, o arată datele Biroului Național de Statistică. Experții economici explică aceste date ca fiind o tendință a țărilor sărace, fapt ce ar trebui să trezească un semn de îngrijorare pentru autorități.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, gospodăriile din orașe cheltuie mai mult pentru transport, serviciile restaurantelor și hotelurilor, sănătate, inclusiv educație. Cele din sate – pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, inclusiv dotarea și întreținerea locuinței. Astfel, populația de la oraș cheltuie pe lună peste 5000 de lei, pe când cea de la sat – peste 3.000 de lei.
”Pe primul loc la cheltuielile efectuate de gospodării se află consumul de produse alimentare – 39,7%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze constituie 17,6%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,8%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport – 7,0%, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 5,3%, pentru sănătate – 4,4%, iar pentru telecomunicație, moldovenii achita 4,3% din venituri”, scrie Biroul Național de Statistică.
Totodată, în funcție de regiune, ”datele BNS mai arată că populația din mediul urban a cheltuit pentru produse alimentare 34,9%. Iar populația din mediul rural – 45,4%. Gospodăriile din orașe au cheltuit pentru transport – 8,5%, față de 5,1% în mediul rural. Pentru serviciile restaurantelor și hotelurilor, moldovenii de la oraș au cheltuit 5,4% din venitul lunar, iar cei de la sate 0,7%. Pentru categoria sănătate, cheltuielile celor de la oraș constituie 5,1 la sută, față de cei de la sat – 3,6%”, mai arată datele Biroului Național de
Expertul economic, Sergiu Ungureanu a explicat faptul că o astfel de caracteristică a cheltuielilor mari pentru produsele alimentare duce la semne clare de sărăcie a unei țări.
SERGIU UNGUREANU, expert economic: „Faptul că din cheltuielile populației o cotă mult mai mare o au alimentele, ceea ce are ca motive, în primul rând scumpirea alimentelor de bază, dar și o tendință, în special când există nesiguranță economică de a cheltui mai mult pentru alimente, consum curent. Tendința de a cheltui mai mult pentru mâncare, pentru produsele de bază este caracteristică țărilor cu un venit mai mic și al populației, atunci când veniturile acesteia scad, în special populației sărace, deoarece acolo predomină necesitatea acoperirii consumului zilei de astăzi, fără a se gândi pentru viitor”.
Totodată, Biroul Național de Statistică a mai precizat că, anul trecut, veniturile populației, în medie pe o persoană, pe lună, au constituit 4915 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent. În creștere sunt însă și prețurile. În luna februarie curent, majorarea era de 4,3% față de februarie anul trecut.