CNA a inițiat o cauză administrativă cu privire la licitația de la aeroport, iar angajații au fost audiați. Informația a confirmat-o Centrul Național Anticorupție într-o scrisoare expediată activistului politic, Vlad Bilețchi. S-a întâmplat după ce politicianul a solicitat informații în acest sens.
CNA confirmă oficial că are pornită o cauză administrativă referitor la licitația de la Aeroport, iar angajații au fost audiați. Instituția afirmă acest lucru într-o confirmare oficială făcută liderului Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care a solicitat informații în acest sens. În răspunsul către Bilețchi nu se spune despre ce cauză este vorba, ci doar că procedura administrativă a fost pornită în 31 ianuarie curent și că, referitor la prezentarea documentelor, solicitarea nu poate fi îndeplinită din cauza restricțiilor din Codul Administrativ care spun că ”autoritatea publică ce conduce procedura administrativă acordă participanților la procedură accesul la dosarul administrativ”.
Am telefonat la Centrul Național Anticorupție pentru detalii cu privire la această cauză, dar comunicatoarea instituției, Angela Starinschi ne-a spus că Centrul examinează informația publică referitoare la licitația de la Aeroport.
”Săptămâna trecută am recepționat o sesizare, pe care urmează să o examinăm în contextul investigațiilor deja demarate de CNA”, a adăugat ofițerul de presă.
L-am întrebat pe Vlad Bilețchi ce informații a solicitta de la CNA, dar acesta nu ne-a răspuns la mesaj.
Recent, în spațiul public, a apărut o scrisoare a Consiliul Concurenței trimisă conducerii aeroportului în care instituția își exprimă nedumerirea față de prevederile stipulate în caietul de sarcini, pe care le consideră „inexplicabile și dubioase”. Documentul a fost făcut public de bloggerul Eugen Luchianiuc și datează din 2 februarie. Deocamdată, nu se cunoaște care este soarta demersului și nici dacă este autentic.
Amintim că autoritățile au prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru licitația spațiilor comerciale de la aeroportul din Chișinău. Se întâmplă după ce o singură companie – Lagardere Travel Retail, și-a arătat intenția de a participa la concurs. Compania Capi-Lux, partener al firmei ”Le Bridge Corporation”, a anunțat că nu mai este interesată să rămână în competiție, după o analiză exhaustivă a cerințelor și contextului tenderului, în urma cărora a constatat că, acestea nu corespund intereselor sale.
Prima licitație pentru închirierea spațiului comercial în portul aerian Chișinău a fost anunțată în ianuarie și a stârnit scandal. Unii experți și politicieni din opoziție au spus că această competiție este o schemă de înstrăinare ilegală a activelor profitabile ale statului, iar condițiile sale au fost întocmite în așa fel încât o anumită companie, francezul Lagardere Travel Retail, să poată câștiga.
Urmare a unui răspuns amplu al societății, licitația a fost anulată, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că anumite forțe, inclusiv din interior, au fost interesate să „saboteze” implementarea acesteia. Reprezentanții ”Lagardère” au declarat că au decis să vină în Republica Moldova, după un forum economic din Franța din 2022 la care a participat și președintele țării, și care iar fi încurajat să studieze situația de la aeroportul din Chișinău. Sandu a declarat ulterior că se întâlnește cu mulți investitori, cărora le face astfel de propuneri.
Anterior, mai mulți politicieni au criticat modul de desfășurare a licitației, iar Vlad Bilețchi, liderul UnireaODIP, a spus că „Opinia publică și nici investitorii străini nu acordă încredere procesului de licitație desfășurat de guvernare la Aeroport din cauza lipsei de transparență, a onoarei și a corectitudinii asociate acestor proceduri”.
Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție nu se numără printre observatorii în procesul de supraveghere a desfășurării licitației pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, alături de CNA, SIS, Procuratura Generală și Ministerului Infrastructurii.
Veronica Dragalin a declarat că acest lucru nici nu intră în competența instituției pe care o conduce. ”Totuși, procurorii anticorupție vor interveni ulterior pentru a verifica dacă legea a fost sau nu încălcată”, a spus ea.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!