Procuratura Anticorupție nu se numără printre observatorii în procesul de supraveghere a desfășurării licitației pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. A spus-o șefa acestei instituții în studioul Jurnal TV. Veronica Dragalin a declarat că niciunul dintre subalternii săi nu a fost delegat, alături de cei ai CNA, SIS, Procuratura Generală și Ministerului Infrastructurii, pentru a monitoriza procesul de desfășurare a tenderului. Ea a subliniat că acest lucru nici nu intră în competența instituției. Totuși, procurorii anticorupție vor interveni ulterior pentru a verifica dacă legea a fost sau nu încălcată.
Invitată la Jurnal TV, Veronica Dragalin a fost rugată să se pronunțe asupra legalității organizării licitației la Aeroport. Ea declarat că nu poate face acest lucru pentru că ”nu a studiat circumstanțele cazului”.
VERONICA DRAGALIN, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție: „Eu cunosc că noi am primit de la mai multe instituții invitații să participăm, să trimitem un reprezentant când are loc careva procedură. Noi am răspuns de fiecare dată că procuratura anticorupție nu are așa fel de atribuție. Noi nu participăm în prealabil să asigurăm pe cineva că ceea ce faceți e corect. Nu e atribuția noastră. Dacă se încalcă legea, ulterior va interveni procuratura anticorupție”.
Amintim că autoritățile au prelungit, în 25 martie, termenul de depunere a ofertelor pentru licitația spațiilor comerciale de la aeroportul din Chișinău. Se întâmplă după ce o singură companie – Lagardere Travel Retail, și-a arătat intenția de a participa la concurs. Compania Capi-Lux, partener al fimei ”Le BridgeCorporation”, a anunțat că nu mai este interesată să participe la licitația repetată pentru închirierea spațiului comercial de pe aeroportul din Chișinău, după o analiză exhaustivă a cerințelor și contextului licitației, în urma cărora a constatat că, acestea nu corespund intereselor sale.
Prima licitație pentru închirierea spațiului comercial în portul aerian Chișinău a fost anunțată în ianuarie și a stârnit scandal.
Unii experți și politicieni din opoziție au spus că această competiție este o schemă de înstrăinare ilegală a activelor profitabile ale statului, iar condițiile sale au fost întocmite în așa fel încât o anumită companie, francezul Lagardere Travel Retail, să poată câștiga.
Ca urmare a unui răspuns amplu al societății, licitația a fost anulată, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spinu, a declarat că anumite forțe, inclusiv din interior, au fost interesate să „saboteze” implementarea acesteia.
Reprezentanții ”Lagardère” au declarat că au decis să vină în Republica Moldova, după un forum economic din Franța din 2022. Potrivit lor, la reuniune a participat și președintele țării, care iar fi încurajat să studieze situația de la aeroportul din Chișinău. Sandu a declarat ulterior că se întâlnește cu mulți investitori, cărora le face astfel de propuneri.
Anterior, mai mulți politicieni au criticat modul de desfășurare a licitației, iar Vlad Bilețchi, liderul UnireaODIP, a spus că „Opinia publică și nici investitorii străini nu acordă încredere procesului de licitație desfășurat de guvernare la Aeroport din cauza lipsei de transparență, a onoarei și a corectitudinii asociate acestor proceduri”.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!