Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii, care a fost numit în funcție de PAS, a demisionat. Informația a fost confirmată pentru noi de purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu. Într-o postare pe Facebook, Berlinschi a scris că motivele demisiei sunt personale, legate de viața privată. Asta se întâmplă la scurt timp după ce ultimul raport al OSCE de monitorizare a alegerilor din 5 noiembrie anul trecut arată că imparțialitatea Comisiei Electorale Central poate fi contestată. Iar la ședința CEC de joi, 27 martie, un alt membru a declarat că este ținta unor presiuni din partea partidului puterii.
Într-o postare pe social media, secretarul CEC, Alexandru Berlinschii a scris că demisionează din cauza motivelor personale și și-a exprimat recunoștința pentru perioada în care a activat la CEC.
”Vă anunț că am decis să îmi închei mandatul în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. Motivele demisiei sunt personale și legate de viața mea privată. A fost o onoare și o provocare să activez în calitate de funcționar electoral pentru o perioada de aproape 10 ani. În timpul mandatului meu la CEC, am avut privilegiul de a contribui la promovarea integrității și transparenței în procesele electorale, lucrând alături de colegi profesioniști și dedicați serviciului public”, a scris Berlinschii.
Berlinschii a fost numit secretar al Comisiei Electorale Centrale în anul 2021, de Partidul Acțiune și Solidaritate. Demisia sa este a doua de la începutul anului. În februarie, la mandat a renunțat Ludmila Lupașco, în fotoliul căreia a ajuns mai apoi șefa de cabinet a fracțiunii PAS din Parlament, Rita Lefter-Simașco.
Ea a fost numită membră a Comisiei cu votul a 53 de deputați ai partidului puterii. Opoziția parlamentară a fost atunci împotrivă. Dar acesta nu este singurul reproș făcut actualei componențe a autorității electorale. Cu acuzații a venit un membru propus de opoziție, Teodora Vanghelii.
TEODORA VANGHELII, membru CEC: „După discuțiile avute în ședințele interne de săptămâna trecută pe marginea proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență și raportul OSCE/ODIHR pe monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, în care recomndarea cheie este resetarea componenței CEC pe motiv că întreaga putere este concentrată în mâna unui singur partid politic, vă solicit astăzi public să nu șantajați, persecutați și intimidați membrii CEC desemnați de opoziția parlamentară, în luarea deciziilor pe marginea proiectelor de hotărâri propuse spre examinare, impunindu-ne poziția voastră vis-a-vis de acestea, inclusiv solicitarea dvs de a-mi da demisia din funcție. Membrii CEC sunt independenți în exercitarea atribuțiilor ce le revin, votează conform intimei convingeri și nimeni nu poate fi persecutat pentru poziția exprimată printr-un vot sau altul”.
La sfârșitul ședinței Comisiei Electorale Centrale, președintele CEC, Angelica Caraman a răspuns acuzațiilor aduse de Teodora Vanghelii.
ANGELICA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Este de fapt o încercare de a reda disproporționat o discuție care a avut loc între membrii Comisiei Electorale Centrale și dacă știam la acel moment că este necesar să venim public cu aceste schimb de păreri ale noastre cred că am fi discutat și acest aspect. Exact așa a fost și în situația în care am luat cunoștință de raportul de monitorizare al misiunii OSCE/ODIHR. O asemenea recomandare s-a mai regăsit și în rapoartele anterioare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR și nu este o noutate și o încercare de a pune accent că ar fi vorba despre neindependența actualei Comisii Electorale Centrale”.
În ultimul raport al OSCE, de monitorizare a alegerilor generale locale din 5 noiembrie, se spune că majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale sunt nominalizați de către partidul de guvernare, contribuind la un dezechilibru care contestă imparțialitatea instituțională. Același lucru a fost menționat de OSCE și în raportul din 2021.
Cu privire la acesta, președintele CEC a declarat că actuala componență a instituției a înaintat propunerea de a veni cu modificări de desemnare a membrilor comisiei pentru a răspunde recomandărilor raportului OSCE. OSCE recomandă revederea componenței CEC înainte de alegerile prezidențiale 2024 și parlamentare 2025.
La ședința de azi a Parlamentului, vicepreședintele Vlad Batrâncea a propus audierea Angelicăi Caraman despre abuzurile la CEC, însă nu a fost susținută de majoritate. Deputații PAS au respins și inițiativa BCS de audiere a președintelui Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, după scandalul de miercuri de la CEC. Am vrut să aflăm de la Alexandru Berlinchi dacă la baza deciziei sale de a pleca au mai stat și alte motive pe lângă cele invocate, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri.