8.3 C
Chișinău

Deputații Petru Jardan și Reghina Apostolova au cerut audierea Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale în contextul sistării licenței Canal 5. Majoritatea PAS a respins propunerea | VIDEO

Deputatul independent Petru Jardan a cerut Parlamentului audierea Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională în legătură cu decizia privind sistarea activității postului nostru de televiziune. Iar, colega sa, Reghina Apostolova a propus audierea Consiliului Audiovizualuilui, dar și a Consiliului de observatori a Teleradio Moldova după ce Consiliul Europei a cerut autorităților să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au readus instituțiile sub controlul politic al Parlamentului. Niciuna dintre solicitările propuse nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi introduse pe ordinea de zi.

Deputatul Petru Jardan susține că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională nu a avut competențe pentru a sista activitatea postului nostru de televiziune. Astfel, el a cerut audierea membrilor în plenul Parlamentului.

PETRU JARDAN, deputat independent: „Solicităm completarea ordinii de zi din 28 martie 2024 cu următoarea chestiune: audierea Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională în legătură cu deciziile abuzive privind sistarea activității unor posturi TV. Acest Consiliu format din membrii Guvernului, care nu au nicio atribuția în domeniul audiovizualului, folosindu-se abuziv de niște prevederi neconstituționale, cu gravă depășire a competenței și-a permis să-și atribuie rolul de structură suprastatală, de instanță de judecată și fără nicio probă și motivare să decidă soarta nu doar a unor televiziuni, dar și soarta oamenilor care riscă să rămână fără locuri de muncă”.

La rândul său, deputatul Reghina Apostolova a cerut audierea Consiliului Audiovizualului și a responsabililor de la Teleradio Moldova.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent: „Rugăm introducerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 28 martie 2024 următorul subiect: audierea Consiliului Audiovizualului, consiliul de observatori ai Teleradio Moldova, despre concluziile care se conțin în rapoartele OSCE și Consiliul Europei privind situația mass-media în RM. În rapoartele experților internaționali sunt constatate situații grave privind politizarea totală a organelor de control asupra mass-media și asupra mass-media de stat ce duce la cenzură și încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, la închiderea posturilor TV și încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului”.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Stimați colegi, inițiativa a întrunit 32 de voturi. Vă mulțumesc!”.

Amintim că, în 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” fondatorul CANAL 5 și MAESTRO FM.

Decizia ar fi fost emisă în baza unor informații furnizate de SIS, precum că ar avea bănuieli de afiliere cu grupul Plahotniuc/Șor, fără careva probe. Directorul SIS, Alexandru Musteață și-a motivat solicitarea prin migrarea politicii editoriale de la posturi rămase anterior cu licența suspendată, către „CANAL 5”, prin faptul că adresa redacțională a „CANAL 5” de pe str. Ghioceilor este identică cu adresele „CANAL 2”, „CANAL 3″, ”PRIME” și „PUBLIKA TV’ și că toate au același număr de telefon al administratorului.

Canal 5 însă susține că nu are nimic în comun cu furnizorii de servicii media numiți de șeful SIS, iar numerele de telefon sunt total diferite. Totodată, redacția noastră califică decizia de a sista licența de emisie drept abuzivă contrar prevederilor legislației naționale și reglementărilor internaționale.

Mai multe organizații neguvernamentale și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa standardelor de calitate a legii ce permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională.

Comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă ne-a spus că ”Ceea ce a făcut Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care numără 15 instituții publice, a fost sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă pentru compania Media Content Distribution, care a fondat postul Canal 5. Decizia autorităților se referă la beneficiari, adică persoanele care sunt efectiv beneficiari finali ai acestei companii, care, în urma concluziilor semnalate de autoritățile responsabile, sunt Șor și Plahotniuc. Și aici sunt cumva toate întrebările, a punctat Vodă.

Ce ține de propunerea ui Reghina Apostolova, aceasta vine după ce Consiliului Europei a cerut autorităților să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au readus Teleradio Moldova sub control parlamentar. Decizia a fost emisă pe 14 martie, după ce în noiembrie 2021, deputații PAS au votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens și s-a intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului și a Teleradio-Moldova. Nici PAS și nici TRM nu au comentat solicitarea Consiliului Europei.

Anterior însă, deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc, spunea că instituirea controlului parlamentar asupra Teleradio-Moldova este necesară, deoarece Consiliul Audiovizualului, care ar fi trebuit să vegheze activitatea echidistantă a companiei publice, nu și-a exercitat rolul de liber arbitru, ba dimpotrivă, a tolerat partizanatul.

Acuzațiile au fost respinse de conducerea CA de atunci. Iar serviciul comunicare și relații internaționale al Companiei publice „Teleradio-Moldova” a emis un comunicat de presă în care a menționat că amendamentele propuse pentru a implica direct Parlamentul în numirea și demiterea din motive ample și nedefinite a directorului general este un pas înapoi în asigurarea autonomiei și independenței TRM.

În plus, o nouă putere a Parlamentului de a demite întregul organism de supraveghere în fiecare an prin respingerea raportului anual de activitate ar pune în mod inevitabil TRM sub și mai multă presiune politică”, a precizat atunci Teleradio Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE