4.4 C
Chișinău

Ion Dron, despre suspendarea Canal 5: Când astfel de decizii iau structuri ce nu au astfel de competențe, rămâne loc de interpretări | VIDEO

Închiderea unui post TV de către o instituție în a cărei competență nu intră suspendarea televiziunilor lasă loc de multe interpretări. De această părere este juristul Ion Dron. În opinia sa, decizia creează întrebări atât către cabinetul de miniștri, cât și pentru guvernatoarea BNM, care, la fel este membră a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

În cadrul emisiunii Puls de la CANAL 5, Ion Dron a declarat că autoritățile în stat trebuie să acționeze în conformitate cu funcțiile și drepturile pe care le au.

ION DRON, jurist: „Care drept îi permite acestui Consiliu să suspende activitatea unui post TV. Absolut nimic. Cred că aș obosi acum cei care ne privesc să dau citire, dar Consiliul are următoarele drepturi: să colaboreze cu administrațiile, să solicite oricărei autorităţi informații, să creeze grupuri de lucru, să audieze persoane cu funcţii de răspundere, să încheie acorduri de colaborare cu subiecţii menţionaţi, să desemneze instituţiile responsabile de punere în aplicare a deciziilor adoptate, dar de departe nu au competențe lu drepturi de a emite astfel de decizii. Este ieșit din comun acest lucru”.

Mai mult, Dron a ținut să menționeze că în lista membrilor Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională se regăsește și guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei.

ION DRON, jurist: „Poate din cei care ne privesc, poate alți ziariști au îndrăzneala să o întrebe doamna guvernatoare, pentru că pe ăștia nu ai cei întreba, a fost și ea cumva la acea adunare cu bucluc? Și dacă a fost, a votat cumva? Vă imaginați în ce țară un Guvernator al Băncii Naționale are drepturi de a suspenda posturile TV?”.

În context, juristul a mai declarat că în orice țară există o rânduială, iar fiecare autoritate are competențele stabilite de Constituție și lege.

ION DRON, jurist: „Anomalie se numește tot ce face azi Guvernul și tot acest regim în frunte cu Maia Sandu. Chestiunea nu este de conținut, chestiunea e cine are dreptul să ia decizii pe marginea acelui conținut? Vine șeful SIS, eu cred că multor angajați de acolo le este rușine de acest director, fiindcă politica editorială nu e de treaba SIS. Vorbesc prea emotiv poate, dar eu trăiesc în țara asta și nu vreau să plec, poate pleacă ei. În condițiile în care brutarul face servicii medicale și cei care trebuie să dea cu sapa sunt miniștri nu ai nici o șansă”.

Am solicitat reacții la cele menționate de Dron. Comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă ne-a scris într-un mesaj că Executivul nu retrage și nu dă licențe de emisie. ”Ceea ce a făcut Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care numără 15 instituții publice, a fost sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă pentru compania Media Content Distribution, care a fondat postul Canal 5. Decizia autorităților se referă la beneficiari, adică persoanele care sunt efectiv beneficiari finali ai acestei companii, care, în urma concluziilor semnalate de autoritățile responsabile, sunt Șor și Plahotniuc. Și aici sunt cumva toate întrebările, a punctat Vodă. Guvernatorul BNM nu ne-a răspuns deocamdată la la mesaj. Marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu nea putut spune motivele care au dus la închiderea emisiei postului nostru de televiziune ci doar a vociferat bănuielile expuse la ședința acelui Consiliu exprimate de către directorul SIS, Alexandru Musteață.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Ceea ce a făcut Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a fost sistarea temporară a valabilității actelor permisive ca și măsură preventivă pentru compania care a fondat postul la care dumneavoastră lucrați, ”Media Content Distribution” mai exact. 22.14 Dar, este vorba despre beneficiari, adică persoanele care sunt efectivi beneficiarii finali ai acestei companii, care în urma concluziilor semnalate de autoritățile responsabile sunt Șor și Plahotniuc.

Amintim că în 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” fondatorul CANAL 5 și MAESTRO FM.

Decizia ar fi fost emisă în baza unor informații furnizate de SIS, precum că ar avea bănuieli de afiliere cu grupul Plahotniuc/Șor, fără careva probe. Directorul SIS, Alexandru Musteață și-a motivat solicitarea prin migrarea politicii editoriale de la posturi rămase anterior cu licența suspendată, către „CANAL 5”, prin faptul că adresa redacțională a „CANAL 5” de pe str.

Ghioceilor este identică cu adresele „CANAL 2”, „CANAL 3″, ”PRIME” și „PUBLIKA TV’ și că toate au același număr de telefon al administratorului. Canal 5 însă susține că nu are nimic în comun cu furnizorii de servicii media numiți de șeful SIS, iar numerele de telefon sunt total diferite.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE