Reprezentanții postului nostru de televiziune, alături de avocatul care reprezintă interesele instituției media, au susținut o conferință de presă, cu tema ”Sistarea emisiei Canalul 5 – un nou atac asupra presei libere”. Producătorul Svetlana Curmei, a declarat că, membrii Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale, care este format chiar din membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, nu au putut aduce argumente și dovezi clare pentru care a fost sistată emisia Canal 5. De asemenea, reprezentanții postului TV au anunțat că membrii Consiliului Audiovizualului, instituție care are misiunea de a garanta pe teritoriul țării informarea pluralistă și obiectivă a populației, un interes superior în raport cu cele politice sau ideologice, vor veni cu o declarație publică, la acest subiect, vineri, 29 martie.
Producătorul postului de televiziune Canal 5, Svetlana Curmei a declarat că, instituția a prezentat toate rapoartele necesare ce au fost solicitate de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională și nu au fost obiecții la acestea.
Argumentele care au fost prezentate de SIS și care ar confirma legătura cu grupul Plahotniu-Șor, sunt considerate de Canal 5 absurde.
SVETLANA CURMEI, producător Canal 5: „Aceste trei motive sunt cea mai gravă crimă pe care au găsit-o la Canal 5. Noi am expediat către Consiliu absolut toate actele care le deține agentul economic, inclusiv rapoartele financiare și după cum văzut din decizia Consiliului, către aceste acte nu a fost nicio pretenție, nici la cele financiare sau la altele, dar iată către toate aceste trei cauze, migrația oamenilor cu proiectele, adresa clădirii și numărul de telefon, care de-o vorbă este greșit. Reiese că nu contează dacă tu respecți legea, că nu ai încălcări a Codului serviciilor media audiovizuale, pentru că noi nu avem încălcări care ar duce la sistarea licenței de emisie”.
Svetlana Curmei a făcut referire și la articolul din Constituție care prevede drepturile și libertățile de exprimare și la Codul serviciilor media audiovizuale, care potrivit ei ar trebui să fie respectate într-un stat, iar statul ar trebui să fie acel care respectă propriile legi și să nu îngrădească aceste drepturi.
SVETLANA CURMEI, producător Canal 5: „Există așa articole, cum ar fi, libertatea de exprimare, unde este scris negru pe alb că statul garantează furnizorilor și distribuitorii serviciilor media, libertatea de exprimare a opiniei, adică acea politică editorială, dacă este în limitele legale. Consiliul Audiovizualului acționează din propria inițiativă, cât și prin adresarea în scopuri de a asigura libera exprimare. El este acel garantul ca noi să ne putem liber exprima opinia. Este și așa un articol ca ”protecția jurnaliștilor”, adică dreptul lor de ași exprima liber opinia și liber să se conducă după o politică editorială, este sub protecția statului. Iată că noi foarte mult ne dorim ca acest stat, îndeplinind propriile legi, să ne apere. Sau asta este doar o hârtie care trebuie să existe pentru a pedepsi televiziunile?”.
Avocatul postului de televiziune Canal 5, Natalia Bairam a explicat că decizia luată de membrii Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale este una ilegală și neargumentată. Faptul că prin niște modificări abuzive ale legii s-a permis Consiliului să sisteze actele permisive, iar acest lucru poate avea loc doar cu verificarea prealabilă a investitorilor și nicidecum la chestiuni privind securitatea națională, îl face pe orice jurist să înțeleagă că, astfel sistarea licențelor posturilor tv este ilegală.
NATALIA BAIRAM, avocat Canal 5: „În urma audierii argumentelor domnului Musteață, Consiliul adoptă decizia menționând că, citez: ”sistarea valabilității licenței pentru perioada de timp necesară colectării și examinării de către Consiliu a informațiilor privind neconcordanțelor sesizate în privința beneficiarilor efectivi. Ei în primul rând nu au nicio dovadă, niciun temei care să indice asupra faptului existenței cărorva condiții prevăzute de hotărârea de Guvern și de regulament. Ei singuri indică că urmează necesitatea să verificăm dacă informațiile prezentate corespund sau sunt concordate sau nu. Este absolut abuziv și ilegală această decizie”.
Potrivit avocatului, a atenționat despre faptul că în decizia Consiliului nu este indicat termenul pentru care au fost sistate actele permisive ale Companiei Media Content Distrbution. Potrivit documentului, sistarea temporară este necesară pentru perioada în care se vor colecta probele, fără să menționeze cât poate dura aceasta.
La rândul ei, producătorul al departamentului știri, Tatiana Țurcan a demonstrat că politica editorială a televiziunii respectă cu strictețe și se conduce după regulile Codului serviciilor media audiovizuale și a Consiliului Audiovizual, iar în materialele scrise sunt prezentate mereu toate părțile implicate.
TATIANA ȚURCAN, producător Canal 5: „Vreau să vă dau un exemplu recent. Subiectul cu scandalul și acuzațiile grave cu implicare procurorului Victoria Furtună. Eu am luat textul nostru din subiect. Uitați-vă aici, prima parte din subiect și încă o bucățică, asta este de actualitate, ce-o spus doamna Furtună. Și uitați-vă aici ce am făcut, am însemnat. Asta sunt reacțiile și background-ul. Vede-ți diferența? Practic echilibrat, practiv e una și aceeași. Acum să analizăm. În background noi avem Adriana Vlas de la PAS, avem SIS-ul, avem Președinția, avem Procuratura și avem Ministerul Justiției. Cinci surse, cinci replici și cinci surse, dar sunt subiecte în care noi avem 7 și 10 reacții. Ați mai văzut cineva din TV, mai face așa ceva ca noi?”.
Reprezentanții postului de televiziune Canal 5 au făcut apel către toate structurile internaționale și misiunile diplomatice să ia atitudine pentru a garanta dreptul la libera exprimare.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!