2.2 C
Chișinău

Lovitură dură pentru PAS: CC a declarat neconstituțional articolul din lege care interzice deputaților Partidului interzis ȘOR, să candideze la funcții publice | VIDEO

Lovitură pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din lege care interzice deputaților Partidului Șor, scos în afara legii, să candideze la funcții publice. Hotărârea a fost pronunțată azi seara de înalta instanță.

În cadrul ședinței Curții Constituționale, avocații echipei partidului interzis ȘOR au declarat că modificările introduse de Parlament la Codul Electoral în octombrie, anul trecut, înainte de alegerile locale generale sunt discriminatorii.

Mai mult, acestea sunt în totală contradicție cu drepturile fundamentale ale omului, inclusiv cu practica internațională în domeniul dreptului electoral, mai spun apărătorii.

VADIM BANARU, avocat: „Acest proiect de lege a fost înregistrat de urgență în parlament. În aceeași zi, 4 octombrie, a fost inclus în ordinea de zi a ședinței. Și în aceeași zi, în ședință parlamentară, amendamentele au fost adoptate de urgență în două lecturi, fără discuții, fără consultări, fără posibilitatea de a modifica proiectul. Votarea a avut loc după ora 16:00. Aceste modificări au fost promulgate de Președintele Republicii Moldova în aceeași zi, în ziua votării în parlament. În același timp, președintele nu a fost în țară în acea zi, ea se afla în Portugalia.”

În aceste condiții, potrivit avocatului, rămâne deschisă întrebarea: „Cum a fost promulgat acest proiect, fără semnătura fizică a șefului statului și după ora cinci seara, când instituțiile publice își încheie, oficial ziua de lucru?”.

Reprezentantul Parlamentului, la rândul său a menționat că a motivat necesitatea adoptarării amendamentelor la Codul Electoral prin amenințarea de a fi subminată democrația.

VALERIU CUCIUC, reprezentantul Guvernului: „Având în vedere că partidul a fost declarat neconstituțional, poate exista prezumția că o persoană responsabilă deține funcții de conducere în cadrul partidului? Acesta este punctul nostru de vedere. Pentru că, având în vedere situația legată de securitatea din regiune, acțiunile periculoase legate de securitatea națională, acțiunile care ne subminează democrația, parlamentul a considerat că restricțiile în sistemul electoral sunt importante, necesare și obligatorii”.

Avocatul Aureliu Colenco a declarat în cadrul ședinței că legea a fost adoptată, discutată și promulgată în mai puțin de 24 de ore, iar din momentul înregistrării în parlament – în 4 ore, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor constituționale și a drepturilor deputaților.

AURELIU COLENCO, avocat: „Stimată instanță, în decizia dumneavoastră anterioară, ați declarat că 3 zile nu este timp suficient pentru a depune amendamente la proiectul de lege. În acest caz, deputații au avut la dispoziție doar câteva ore. Comportamentul Parlamentului de a nu oferi tuturor deputaților timp minim rezonabil pentru a veni cu propuneri și amendamente la un proiect de lege este în contradicție cu obligațiile sale, de a asigura un echilibru corect privind dreptul deputaților de a formula propuneri și amendamente la un proiect de lege și principiul autonomiei parlamentare. Astfel, acest lucru este contrar legii stabilite la articolul 73 din Constituția Republicii Moldova.”

La 3 octombrie 2023, Curtea Constituțională a recunoscut neconstituționale modificările introduse, și anume punctul (e), partea 2 a art. 16 din Codul Electoral, care interzice membrilor partidului interzis ȘOR să participe la alegeri.

Astfel, CC admis că reprezentanții partidului scos în afara legii pot participa la alegerile locale din 5 noiembrie, precum și la alegerile care vor avea loc în următorii 5 ani. Această decizie a urmat după ce, pe 28 septembrie 2023, Curtea Constituțională a suspendat temporar amendamentele contestate.

Ca răspuns, la acea vreme, președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, unul dintre inițiatorii acestor amendamente, Olesea Stamate, a seclarat, în cadrul în platoul Agora.md că reprezentanții formațiunii politice interzise trebuie excluși din cursa electorală, în pofida deciziei CC.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Din momentul în care legea a fost suspendată, candidații pot depune solicitările de înregistrare în cursa electorală și deja depinde ce va zice Curtea, atunci când va examina sesizarea în fond. Trebuie examinat mai detaliat acest aspect, dar din punctul meu de vedere, aceste persoane ar trebui retrase din cursă”.

În același timp, reprezentantul Parlamentului la CC, Valeriu Cuciuc, răspunzând la argumentul că, potrivit practicii Curții Europene de Justiție, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția, legislația electorală poate fi modificată cu cel puțin un an înainte de începerea campaniei electorale, a spus că termenul de „un an” este „consultativ”, dar a recunoscut că acest caz este un precedent pentru Republica Moldova.

VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „Într-adevăr, acest termen „un an” este consultativ, dar, în același timp, trebuie să ne amintim practica CEDO în acest caz, care vorbește despre asigurarea nevoilor personale, sociale ale societății. În acest sens, ne întoarcem din nou la principiile democrației – pentru a proteja democrația, pentru a proteja reglementarea procesului, pentru a preveni cumpărarea de voturi, pentru a preveni fenomenul de corupție”.

Răspunzând la întrebările din partea apărării, el a mai declarat că dreptul de a alege și de a fi ales nu este absolut și poate fi limitat.

Amintim că, la 19 iunie 2023, CC a declarat Partidul ȘOR neconstituțional. Atunci, judecătorul Curții Constituționale Domnica Manole a subliniat că decizia împotriva formațiunii politice la cererea guvernului a fost luată în baza probelor citate privind finanțarea ilegală a partidului politic, mituirea alegătorilor și mituirea protestatarilor.

În același timp, deputații Partidului ȘOR își păstrează mandatele, dar nu pot forma o fracțiune sau se pot alătura altor fracțiuni.

În urma acestei decizii, majoritatea parlamentară a PAS a modificat Codul electoral de mai multe ori, mai întâi la 31 iulie 2023, prin care a interzis membrilor partidului interzis și desființat să participe la alegeri la toate nivelurile, iar apoi, la 4 octombrie 2023, a restricționat participarea la alegeri a unor membri ai partidului interzis pentru un termen de trei ani.

Potrivit documentului, este vorba despre persoane – suspectate sau acuzate de comiterea unor infracțiuni care au dus la declararea partidului politic ca fiind neconstituțional; au fost excluse de la participarea la alegerile anterioare din cauza finanțării netransparente a campaniilor electorale; împotriva cărora au fost impuse sancțiuni internaționale sau care au comis alte fapte care nu se încadrează în acțiunile menționate mai sus, dar care au fost citate ca argumente în hotărârea Curții Constituționale. Comisia Electorală Centrală a precizat că pe această listă au fost incluse 102 persoane.

Modificările au fost adoptate fără expertiza Comisiei de la Veneția. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că decizia va fi trimisă ulterior partenerilor internaționali.

Menționăm, de asemenea, că la 18 septembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat o acțiune în cazul Partidului ȘOR împotriva autorităților moldovenești, iar la 13 martie 2024, CEDO a acceptat plângerea pentru examinare pe fond.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE