2.2 C
Chișinău

Directorul Friedrich Ebert Stiftung denunță lipsa de integritate a procesului de prevetting: Este decredibilizat chiar de unii membri ai comisiei | VIDEO

”Pre-vettingul este decredibilizat de înșiși unii membri ai comisiei de evaluare și modul în care este realizată”. O spune directorul fundației politice germane Friedrich Ebert Stiftung Moldova Moldova, Ana Mihailov. Potrivit ei, conceptul și modul de implementare a întregului proces lasă un gust amar. Mihailov a făcut declarația în contexul unei investigații jurnalistice care arată că cetățeanul străin, care conduce Comisia pre-vetting pare a nu fi tocmai integru. Despre evaluarea integrității judecătorilor de către persoane, care însăși sunt subiectul unor anchete, după suspiciuni de lipsire de integritate, au vorbit și fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovchi, dar și juristul Pavel Midrigan.

Șeful fundaţiei politice germane, FES cu oficiul la Chișinău critică deschis activitatea comisiei care evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor de la noi. Într-o postare pe pagina sa d efacebook, Ana Mihailov scrie că în opinia sa, prevettingul este decredibilizat de înșiși unii membri ai comisiei de prevetting și modul în care este realizat.

Poate ideea a fost buna, conceptul însă și modul de implementare a întregului proces lasă un gust amar. Impresia care mi s-a creat de la lansarea acestui proces și până în prezent, din interviurile cu judecătorii pe care leam urmărit, este că mai curând se încearcă de a nu admite în CSM judecători tineri, profesioniști și integri, dar mai ales judecători vocali, care au o poziție critică vizavi de unele abordări în reforma justiției.

Dublele standarde aplicate de comisie sunt pe față, a mai adăutat președintele Oficiului FES din Republica Moldova.

Potrivit Anei Mihailov, unii membri ai comisiei pre-vetting sunt de-a dreptul deranjați de activismul civic al judecătorilor, încercând să inducă ideea că aparițiile pe rețelele de socializare în proiecte de educație și sub formă de luări de poziție în cadrul asociațiilor profesionale ale judecătorilor, ar fi incompatibile cu activitatea de judecător.

Un alt caz la care se referă directoarea FES Moldova este cel al judecătorului Alexei Paniș, despre care a vorbit și procurorul în demisie, Victoria Furtună, caz care care, potrivit lui Mihailov, trezește mari semne de întrebare. De la nepromovarea lui până la plafonul de vârstă și nepromovarea de către acesta a pre-vetting-ului, n-au fost aduse probe concludente privind lipsa integrității lui. Eu una mă simt manipulată de generalizările lansate în spațiul public care nu sunt susținute de evidențe ale coruptibilității lor!

Scandalurile legate de Comisia pre-vetting, în special de integritatea membrii săi, poate compromite activitatea însăși a comisiei, spune fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO: „Odată ce ei verifică integritatea la funcția de judecător sau de membru al CSM sau procurori, ei singuri trebuie să dea dovadă de integritate. În cazul în are există dubii rezonabile privind lipsa de integritatea membrilor comisiei, clar că comisia pierde o bună parte din credibilitate. Poate compromite și propria sa activitate, dar și persoanele care au fost acceptate de această comisie. Cei care au fost aleși de această comisie lipsită de credibilitate, sigur că își pierd credibilitatea în fața societății”.

De cealaltă parte, juristul Pavel Midrigan spune că, de fapt, activitatea Comisiei pre-vetting, deja este compromisă.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Este compromisă nu doar pentru acest caz, dar pentru faptul cum această comisie și-a format acest regulament, modul cum a fost discutat cu magistrații noștri. M-am mai expus. A fost ca o umilire să vină cineva din străinătate să judece, într-un fel sau altul sau să aprecieze judecătorii noștri. Eu am considerat asta ca inacceptabil. Noi avem cadrele noastre. Prin urmare, însăși această procedură de pre-vetting și vetting deja este compromisă. Cum să cer de la cineva intergritate, dacă tu nu ai acea integritate?”.

În cele din urmă, spune fostul ministru al Justiției, Stanislav Pavlovschi, situația creată în jurul comisiei prevetting compromite întreaga reformă a justiției, promisă de guvernarea PAS.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO: „Reforma este cu totul despre altceva.Reforma presupune schimbări structurale foarte și foarte adânci. Asta e reforma. Crearea unui sistem nou. La noi nu se creează sistemul, la noi se produc rupturi. O parte rup din sistemul românesc, o parte din sistemul rusesc, o parte rup din cel american”.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: Eu nici nu numesc asta o reformă, dar o subordonare a sistemului judecătoresc.Reforma se face un pic altfel. Reforma, se știe, se pornește din punctul A și se ajunge în punctul B. Noi vedem, în fiecare săptămână se modifică legile, și în procuratură și sistemul judecătoresc. S-au pornit, dar nu știu unde să ajungă. Toată societatea juridică trebuie să-și pună întrebarea cum această guvernare încearcă să facă astfel de reforme”.

Recent, Comisia pre-vetting a fost în centrul unui nou scandal! O investigație jurnalistică, realizată de anticorupție.md, a arătat că cetățeanul străin, care conduce această structură și care a stârnit controverse și critici în spațiul public, după ce i-a interogat pe părinții judecătorului Ion Chirtoacă, pare a nu fi tocmai integru, cum a fost prezentat de autorități. Potrivit investigației care citează presa olandeză, activitatea lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de mai multe ilegalități și ar fi cauzat, înte altele, prejudicii Curții Internaționale Penale de sute de mii de euro.

Referitor la Comisia de evaluare a judecătorilor și procurorilor și la reforma justiției anunțată de PAS încă în campania electorală, procurorul anticorupție, Victoria Furtună susținea anteriror că PAS invocă reforme și operează cu noțiuni ca „vetting” și ,,prevetting” pentru a camufla adevărata intenție de a subordona puterea judecătorească și procuratura, acuzații negate de reprezentanții puterii. Furtună a făcut aceste declarații după ce, spune ea, printrun aviz al SIS, i-a fost retras dreptul de acces la secretul de stat, fiindu-i încriminat faptul că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Procurorul a anunțat că asta s-a întâmplat după ce ar fi pornit o anchetă privind fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători neloiali guvernării, unul dintre care este Alexei Paniș.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE