Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” CANAL 5 și MAESTRO FM. Echipa noastră consideră însă că decizia este „un atac la libertatea de exprimare”.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Guvernului, decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului din 20 martie, în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului.
Ținem să menționăm însă că postul nostru de televiziune nu a primit niciun document oficial despre această decizie. În consecință, nu ni s-au adus la cunoștință fapte concrete care să explice baza acestor suspiciuni și nu ne sunt cunoscute, așa cum nu știm nici în ce moment anume vom fi lipsiți de emiterea programelor.
Mai mult, în numele echipei postului TV, considerăm că este necesar să subliniem că postul Canal 5 nu a comis nicio încălcare a legislației țării, ceea ce ar putea duce la o pedeapsă atât de gravă precum suspendarea licenței. Considerăm acțiunile autorităților o încălcare flagrantă a normelor democratice, precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creativitate, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului.
Prin această decizie, autoritățile au făcut un atac brutal asupra libertății de exprimare. Considerăm că politica noastră editorială, care este incomodă pentru autorități, este singura explicație pentru o astfel de atitudine represivă. Ne-am permis să facem știri și programe clare și relevante.
Toată lumea a putut vedea cum au reacționat autoritățile la munca noastră la recenta conferință de presă a președintelui Maia Sandu, care și-a permis să atace un jurnalist de-al nostru pentru o întrebare care nu i-a plăcut despre o licitație la aeroport.
Dar pentru noi, cea mai importantă evaluare este recunoașterea publicului. Începând din ianuarie a acestui an și până astăzi, Canal 5 a deținut o poziție puternică în rating și le mulțumim telespectatorilor noștri pentru acest lucru. La rândul nostru, ne vom apăra dreptul la muncă prin toate mijloacele legale. Amintim că în mai puțin de un an, prin decizii ale Comisiei pentru Situații de Urgență din Moldova, difuzarea a 12 posturi de televiziune a fost suspendată pe perioada stării de urgență în țară.
Cu toate acestea, după expirarea stării de urgență, difuzarea massmedia relevante nu a fost reluată din cauza utilizării unui nou mecanism – încetarea temporară a documentelor de autorizare fără o hotărâre judecătorească, în baza unei decizii a Consiliului pentru Promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. De altfel, premierul Dorin Recean a declarat la sfârșitul anului trecut că Guvernul a pregătit și a adoptat mai multe pachete legislative care să-i permită să gestioneze astfel de situații în afara stării de urgență. Prin urmare, a adăugat premierul, cele 12 televiziuni nu vor putea să emită în eter mai deparate. ”Chiar dacă se termină starea de urgență, cele 12 canale nu vor putea să funcționeze”, a punctat Recean.