59 la sută din moldoveni consideră că lucrurile în țara noastră merg într-o direcție greșită, iar 36 la sută din populația țării susține că lucrurile merg într-o direcție bună. Cel puțin asta arată datele unui sondaj de opinie realizat în perioada 9-27 februarie și prezentat de Compania de Cercetare Sociologică IMAS. Cercetarea mai relevă că сirca 60% din respondenții au acordat note de la 1 și până la 6 activității Cabinetului de miniștri, și doar 23 la sută au oferit note de 7 și 8.
Potrivit sondajului, „59% dintre cei interogați susțin că lucrurile în țara noastră merg într-o direcție greșită, iar 36 la sută din cetățeni spun că direcția este bună. Totodată, 29% spun că nu prea sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar 17 la sută din cetățeni se declară deloc mulțumiți. Doar 4% spun că sunt foarte mulţumiți, iar 22 la sută se declară destul de mulțumiți”.
De asemenea, oamenii au fost întrebați ce părere au despre măsurile de compensare oferite de guvern pentru a reduce impactul scumpirii tarifului la gaz, electricitate sau pentru achiziția de lemne?
„30 la sută din cei intervievați au spus că suma compensată a fost mult prea mică față de nivelul scumpirilor, 21% susțin că suma compensată a fost cam mică și a ajutat în mică măsură, iar 27% au declarat că chiar dacă compensarea nu a fost suficientă, ea a fost un ajutor binevenit pentru oameni. Doar 10 la sută au spus că compensarea oferită a ajutat foarte mult oamenii”.
Cercetarea mai arată că moldovenii nu sunt de acord cu tarifele actuale pentru gaz și lumină.
„37 la sută din participanții la sondaj au spus că prețul gazului ascunde scheme ilegale prin care se îmbogățesc cei aflați la putere, iar 39% susțin că nu este un preț corect, dar consumatorii trebuie să plătească acest tarif până MoldovaGaz își acoperă datoriile. 10 la sută sunt de părere că este un preț corect. În același timp, 40% din cei intervievați susțin că e contractele actuale pentru gaz și electricitate ar trebui investigate de Procuratură pentru că ar putea fi găsite nereguli, iar 35 la sută au spus că aceste contracte ascund scheme ilegale prin care se îmbogățesc cei aflați la putere. 11% din cetățeni susțin că sunt contracte corecte, în interesul Moldovei și a cetățenilor ei”.
La întrebarea „Ați auzit de licitația care urmează să fie organizată pentru închirierea unor spații din aeroport”? 71 la sută au spus că nu, iar 27% au afirmat că cunosc despre acest lucru. În aceeași ordine de idei, 55 la sută au declarat că va fi o licitație cu un rezultat influențat și controlat de cei aflați la putere, iar 31% cred că va fi o licitație corectă.
În cadrul sondajului, oamenii s-au expus și despre reforma din domeniul justiției, iar potrivit datelor, lucrurile nu stau deloc bine. 60 la sută din cei intervievați susțin că nu s-a făcut aproape nimic în ultimii doi ani și este la fel de multă corupție în justiție. Totodată, 67% din cetățeni spun că justiția trece sub influența/controlul celor aflați acum la putere. Întrebați cum ca s-a schimbat situația în sistemul de justiție în ultimii 3 ani? 29 la sută au spus că a rămas la fel. 22% susțin că s-a îmbunatatit într-o oarecare masura și tot atâția sunt de părere că s-a înrăutățit cu mult. 17 la sută sunt de părere că situația în sistemul de justiție s-a înrautatit într-o oarecare masura.
Potrivit datelor, рeste 60% din respondenții sondajului au acordat note de la 1 și până la 6 activității Guvernului Recean, și doar 23 la sută au oferit note de 7 și 8. Note de 9 și 10 au dat 11 la sută din cei intervievați, iar 6% au refuzat să răspundă la această întrebare.
Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în viitorul legislativ vor intra trei forțe politice. Din numărul total al intervievaților deciși, pentru PAS ar vota 38,4 la sută, formațiunea de la guvernare este urmată de BCS – cu o pondere de 28,7% și Partidul „Șansă” – cu 14,5 la sută. Pentru „Partidul Nostru” și PDCM ar vota între 4 și 4,6% din cetățeni.
Întrebați dacă Maia Sandu merită să câștige încă un mandat de Președinte al Republicii Moldova – 59 la sută au spus că ar fi mai bine să vină altă persoană la Președinție. Totodată, 38% din cei intervievați sunt de părere că de când Maia Sandu este președintele țării, lucrurile în țara noastră merg înapoi. În același timp, 34 la sută din cetățeni cred că lucrurile merg înainte, iar 26 spun că stau pe loc.
În același timp, 47 la sută au spus că organizărea referendumului pentru aderarea la UE este un lucru inutil, iar 44 – util.
Totodată, 52% din cetățeni au spus că nu sunt de acord ca odată cu alegerile prezidențiale să aibă loc și referendumul privind integrarea europeană, 44 la sută însă s-au pronunțat pentru.
În același timp, 56% din cetățeni cred că Republica Moldova nu va devini membră a Uniunii Europene până în 2030, iar 35 la sută cred că acest obiectiv se va realiza.
Întrebați cu cine ar vota dacă ar fi să aleagă între un candidat care promovează o relație bună cu Rusia, alt candidat care promovează o relație echilibrată cu Rusia și Europa, altul care susține o relație bună cu Europa, iar alt candidat care susține unirea cu România, 45 la sută au spus că ar alege candidatul care promovează o relație echilibrată cu Rusia și Europa, 26% ar susține candidatul care promovează o relație bună cu Europa, iar 18 la sută candidatul care promovează o relație bună cu Rusia.
Datele mai arată că 56 la sută dintre cetățenii țării ar vota pentru aderarea la UE, iar 28% – contra. În jur de 15 la sută dintre respondenți rămân indeciși.Totodată, 42 la sută dintre cetățeni optează pentru Uniunea Economică Euroasiatică, iar 38% vor Unirea cu România. În același timp, 28% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea țării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, iar 54% ar vota împotriva aderării R. Moldova la NATO.
Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas, ne-a spus că nu comentează datele sondajului.
Am solicitat o reacție și de la Guvern, purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă ne-a spus același lucru: că nu comentează cercetarea. El a menționat însă că Guvernul va continua munca în beneficiul cetățenilor, iar recent Executivul a lansat programul „Guvernul construiește”, care poate fi consultat pe pagina gov.md.
Pentru un comentariu la acest subiect ne-am adresat și la Președinție, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Anterior, și intituția prezidențială ne-a spus că nu oferă reacții la cercetările prezentate.
Reprezentanții puterii au precizat însă de mai multe ori că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PAS ar avea majoritatea absolută, menționând că important este ca guvernarea să se concentreze pe acțiunile de zi cu zi și mai puțin pe sondaje. Tot ei a subliniat că Partidul Acțiune și Solidaritate este în creștere în sondaje privind încrederea cetățenilor și în continuare va face tot posibilul pentru ca odată ajunși în pragul alegerilor, faptele să vorbească de la sine.
În trecut, autoritățile au explicat situația dificilă din țară și creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina și au declarat că fac tot posibilul pentru a acorda sprijin social categoriilor social vulnerabile de cetățeni prin plata unor compensații la căldură, gaze și lumină.
Ce ține de organizarea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, Maia Sandu a explicat că este necesar să se consolideze aspirațiile europene ale țării și plebiscitul trebuie să fie constituțional. Iar referitor la reforma justiției, deputatul PAS, Olesea Stamate s spus anterior că fundamentul reformeia fost bine pus, iar acum mingea este pe terenul instituțiilor de resort care trebuie să livreze rezultate pe dosarele de rezonanță,
Sondajul a fost realizat în perioada 9 – 27 februarie curent, pe un eșantion de 1 091 de respondenți, excluzând cetățenii din diaspora și de pe teritoriul Transnistriei. Marja de eroare este de 3%.