3.2 C
Chișinău

După aproape patru ore de dezbateri aprinse, inițiativa privind votul prin corespondență a fost votat în prima lectură de deputații PAS. Marina Tauber: Un proiect care discriminează cetățenii | VIDEO

Inițiativa legislativă privind votul prin corespondență a fost votat în prima lectură în Parlament. cu votul a 55 de deputați PAS și a unui parlamentar nefiliat. Opoziția a votata împotrivă. Subiectul a fost dezbătut aproape patru ore de deputații majorității parlamentare și cei ai opoziției. Una dintre preocupările ultimilor este că proiectul încalcă dreptul la vot și a altor cetățeni din diasporă și pune în pericol secretul votului. În reacție deputații PAS au declarat că proiectul este doar o metodă alternativă de vot, aplicată în peste 50 de țări.

La începutul ședinței parlamentului, vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrâncea, dar și alți deputați din opoziție au solicitat ca proiectul privind votul prin corespondență să fie exclus din ordinea de zi, deoarece, potrivit lor, documentul a fost de mai multe ori criticat în societate din cauza că ar avea lacune și neclarități.

VLAD BATRÂNCEA, vicepreședintele Parlamentului: „Nu poate nicio lege individuală să substituie Codul Electoral în Republica Moldova. Acest proiect nu a fost supus nici consultărilor publice. Totodată, mai multe partide politice s-au expus pe marginea că se încalcă principiul votului universal. Toți cetățenii, toți alegătorii trebuie să aibă aceleași condiții la alegerile prezidențiale. Mai multe țări s-au confruntat cu probleme grave în legătură cu organizarea votului electronic sau prin corespondență. Avem întrebări mari vizavi de securizarea votului, vizavi de ce fel de poștă va asigura securitatea votului și ce fel de poștă va asigura și securitatea scrutinului”.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Astăzi, de exemplu, în comisia noastră doamna autor nu a putut să răspundă la nicio întrebare. Noi credem că este un proiect de lege care discriminează cetățenii noștri, noi știm că nu există un consens în societate, nu au fost organizate consultări efective, nu există aviz positiv de la Comisia de la Veneția și nu sunt respectate drepturile fundamentale ale omului”.

Majoriatea PAS nu a dat însă curs solicitării deputaților din opoziție menționând că proiectul este elaborat ca răspuns la numărul mare de solicitări din partea diasporei.

VITALI GAVROUC, deputat PAS: „La moment, în sistem sunt cam 99 de mii de persoane care s-au înregistrat de la toate alegerile precedente și acesta este primul aspect din care înțelegem că persoana vrea să voteze, de a fi deschisă o secție de votare. Aici noi am venit cu recomandări către CEC pentru a actualiza și moderniza acest instrument așa încât el să ofere mai multă flexibilitate și să ne apropiem mai mult de doleanțele alegătorului unde vrea să voteze”.

MARIANA LUCREȚEANU, deputat PAS: „Acest proiect de lege este similar proiecte din 53 de țări din lume și din punctul nostru de vedere nu există modificări la Codul Electoral, deci este un proiect tehnic de o metodă alternativă de vot”.

Totuși documentul a provocat întrebări din partea opoziției.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „Cum este posibil să te lupți cu așa un fenomen care se numește ”caruseli”, este tehnologie electorală privind denaturarea votului. Dumneavoastră acum propuneți ca să fie expediate mai multe plicuri cu unu sau mai multe buletine de vot și eu cred că lumea inventivă ușor va organiza acest ”carusel”. Cum prin acest proiect de lege e posibil, eu înțeleg că facilitați de fapt organizarea acestor ”carusele”, cum e posibil de combătut acest fenomen?”.

VITALI GAVROUC, deputat PAS: „Buletinele de vot vor fi securizate și va fi mențiunea că ele sunt pentru votul prin corespondență. Va fi un tip de buletin special și procedeul respectiv, având în vedere distanțele mari în care se află inclusiv alegătorii care participă în acest scrutin, nu este prea fezabil, nu este prea posibil”.

Unii dintre parlamentarii independenți au întrebat de ce documentul a ajuns în Parlament fără avizul Comsiei de la Veneția.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Eu am primit răspuns de la colega dumneavoastră că avizul de la Comisia de la Veneția nu este. Întrebarea e dacă acest aviz a fost solicitat, (…) și ce se va întâmpla dacă Comisia de la Veneția va veni cu un aviz negativ?”.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Vreau să menționez că Comisia de la Veneția s-a expus asupra Codului electoral atunci când l-a avizat și a subliniat că majoritatea recomandărilor formulat de misiunile internaționale de observare a alegerilor în mare parte sunt luate în calcul, atunci când fost elaborat acest cod, inlcusiv a subliniat că aprobarea codului a avut loc cu largi consultări și cu deschiderea din partea autorităților relevante în speță Parlamentul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală”.

Implementarea proiectului va costa bugetul de stat până la trei milioane de lei. În timpul dezbaterii proiectului, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că vineri, 22 martie, Parlamentul va organiza o dezbatere publică a proiectului, la care sunt invitați reprezentanți ai tuturor partidelor politice. Iar astfel de consultări vor avea loc de câte ori va fi necesar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE