Ministerul Educației va publica un regulament privind cadrul legal pentru activitatea grupelor cu program prelungit contra cost. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, după ce achitarea pentru aceste grupe a fost lăsată de primăria Chișinău la latitudinea părinților, fiind invocată lipsa de finanțe. Perciun a menționat că, potrivit noii metodologii, legal, părinții vor trebui să scoată din buzunare între 350 și 500 de lei. ”Ceea ce spune Perciun sunt aberații”, a declarat în reacție adjunctul Direcției Generale Tineret și Sport din Chișinău
Dan Perciun a anunțat într-o conferință de presă susținută după ședința Guvernului că ministerul pe care-l conduce a elaborat un regulament privind metodologia de stabilire a prețului pentru grupele cu program prelungit. Ulterior, instituția va publica acest regulament.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „O să existe un regulament aprobat de minister, o sa-l publicăm mâine, prin care o să stabilim foarte clar cât costă aceste grupe în funcție de regimul lor, dacă sunt de trei sau șase ore. Și instituțiile de învățământ să poată să încaseze aceste resurse de la părinți, dacă aceștia sunt dispuși să achite”.
Potrivit ministrului, au fost stabilite și prețurile pentru acest serviciu. Taxele vor varia în funcție de numărul de ore petrecute suplimentar de copii la școală.
DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Costul va varia, probabil, între 350 pentru o grupă de 3 ore și 500 de lei pe lună, urmând ca, după aprobarea ordinului de către Minister, instituțiile de învățământ să discute cu părinții și să decidă cum, nemijlocit implementează aceste prevederi”.
Contactat de noi pentru o opinie la subiect, adjunctul Direcției Generale Tineret și Sport, din mun.Chișinău, Andrei Pavaloi, a declarat că un astfel de regulament la nivel municipal a existat, numai că acesta a fost anulat de puterea centrală.
ANDREI PAVALOI, șef adjunct, Direcția Generală Tineret și Sport. mun. Chișinău: „Cu referire la declarațiile domnului ministru, vreau să concretizez că sunt aberații totale ceea ce spune domnul Perciun. A fost aprobat un regulament prin CSE a mun. Chișinău, iar la propunerea domnului ministru, CSE de rang național a blocat acest mecanism și l-a anulat. Este o bătaie de joc a domnului ministru față de copiii și părinții acestora. Acum, exact același mecanism – să-l aprobe prin ordinul ministrului”.
Amintim că, la începutul lunii ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că achitarea pentru grupele cu program prelungit în clasele primare a fost lăsată la latitudinea părinților. Șeful direcției municipale Educație a invocat lipsa banilor în buget. Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a propus achitarea acestui serviciu de către părinți, de la 400 la 700 de lei.
Între timp, Primăria Chișinău a anunțat că va finanța doar grupele și masa pentru circa 6.000 de copii din familii social vulnerabile. De cealaltă parte, părinții care muncesc s-au declarat dezamăgiți de situație și au lansat o petiție prin care au cerut primăriei să găsească banii necesari. Ulterior, Primăria a explicat că grupurile nu se închid, dar orașul nu are bani să le finanțeze.
Anterior, primarul Ion Ceban acuzat autoritățile centrale de finanțare insuficientă și le chema să aloce bugetului municipal mai mulți bani din cel central pentru contribuții sociale. El declara că municipiul Chișinău varsă în Trezorerie 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal.
În reacție, Ministerul Finanțelor menționa că în bugetul de stat pe anul 2024, cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal Chișinău a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.