Astăzi în Parlament a avut loc o întâlnire a reprezentanților poporului cu primarii din UTA Găgăuzia. Unii parlamentari din opoziție s-au arătat deranjați că, întâlnirea, care era planificată ca publică, a avut loc fără invitația presei și nici măcar nu a fost difuzată online. Pe lângă asta, la discuții nu a fost invitat nici bașcanul Găgăuziei. Reprezentanții fracțiunii PAS susțin însă că nu a fost necesară prezența guvernatorului, deoarece ședința s-a axat pe subiecte ce vizau autoritățile locale.
La ședința organizată pe platforma „Comisiei administrației publică și dezvoltare regională” au fost invitați toți cei 26 de primari din autonomia găgăuză, dar și deputații care sunt membri ai Comisiei.
Nu toți aleșii locali însă au dat curs invitației. Din numărul total, mai puțin de jumătate au participat la discuții.
VALERI MOS, primarul satului Beşalma, Găgăuzia: „- Nu am fost acolo.
– De ce?
– Păi, sunt anumite motive.
– Dar ce s-a întâmplat? Puteţi să ne spuneţi?
– La telefon nu.
– Dar când v-au invitat?
– Invitaţia a fost expediată acum 10 zile, dacă nu mai mult. Invitaţia a fost cum se cuvine, oficială, pe numele meu. Dacă am înţeles corect traducerea, pentru că era în limba moldovenească, urmau să fie discutate bugetul, reforma administrativă şi încă o chestiune de care nu-mi amintesc.
– Bugetul autonomiei sau…?
– Nu era specificat”.
Secretarul primăriei satului Carbalia, Găgăuzia: „- Ea a spus că nu dă nicio declaraţie. E ocupată, nu poate acuma vorbi.
– Vrem să ştim dacă a fost invitată astăzi la Parlament, la şedinţa care a avut loc?
– Da, a fost invitată.
– Şi n-a dat curs invitaţiei?
– Ea a avut alte activităţi azi şi din cauza asta n-a fost.
– Da când a primit invitaţia?
– Săptămâna trecută, dacă nu greşesc, la sfârşitul săptămânii”.
NATALIA POPOVA, primarul satului Etulia, Găgăuzia: „- Ce aţi discutat azi?
– Eu mă abţin, nu vreau să răspund la întrebare.
– De ce?
– Pentru că cei care ne-au invitat pe noi, trebuiau să vă invite şi pe dvs ca şi dvs să fiţi la curent.
– Da când aţi fost invitată?
– Acum două zile.
– Da toţi primarii au fost invitaţi?
– Toţi au primit invitaţii”.
SERGHEI ANASTASOV, primar al municipiului Comrat: „Da, am fost acolo cu primari, eram 12 primari. Noi avem probleme în Găgăuzia cu contribuţiile, care implementăm proiecte din Republica Moldova din ADR, Agenţia Regională.
– Cât de utilă a fost ședința de astăzi?
– Foarte bine. Noi avem multe proiecte și funcția unui primar nu este despre politică, noi nu intrăm în politică. Primarii au nevoie să dezvolte satele și orașele”.
Unii deputați din opoziției s-au arătat nemulțumiți că ședința, care a fost menționată în invitație ca fiind publică, a avut loc cu ușile închise și nu a fost invitat bașcanul Găgăuziei. Tot ei spun că nici nu au știut ce se va discuta cu aleșii locali din regiune.
VASILE BOLEA, deputat neafilitat: „Nu se știa care este ordinea de zi. Unele subiecte care se discutau erau problemele bugetare pe care le au, APL de nivelul întâi, mă refer la primăriile din localități, inclusiv acele probleme care sunt legate de bugetul autonomiei, bugetul regiunii și pe noi ne-a mirat faptul că nu a fost invitat administrația regiunii – bașcanul Găgăuziei sau macar la nivelul de adjunct al bașcanului să fie prezent la discuții și din pucrul ăsta de vedere, intuim că, autoritățile publice centrale încearcă cumva să divizeze primarii și să-i pună cap în cap cu autoritățile din regiune”.
MARINA TAUBER, deputat independent: „Eu, colegii din Renaștere ne-am dus la această ședință și de la bun început, eu am pus în transmisiune live câteva întrebări doamnei președinte a Comisiei. Eu am întrebat-o de acest eveniment nu este difuzat live, pentru că în calitate de expreședinte al altei Comisii parlamentare, eu țin minte foarte bine când erau puse în discuție întrebările de interes național, precum a fost întrebarea de astăzi, întotdeauna noi ca președinți de Comisiie comandăm transmisiunea în direct. De data aceasta nici presa nu era invitată, nicăieri nu a fost anunțat acest eveniment, de parcă a fost ținut în secret. Eu am întrebat-o pe doamna Voloh, președintele Comisiei dacă toți primarii au primit întradevăr această invitație, pentru că la ședință au fost foarte puțini primari. Și am pus întrebarea cea mai importantă: de ce bașcanul Găgăuziei și reprezentanții ei nu cunosc despre această ședință, de ce nu este Comitetul executiv”.
În replică, președintele Comisiei administrație publică și dezvoltare regională declară că nu a fost necesară prezența bașcanului și a echipei sale la ședința care a avut loc.
LARISA VOLOH, președintele Comisiei parlamentare „Comisia administrație publică și dezvoltare regională”: „Noi am explicat că ne-am propus să avem o primă discuție cu autoritățile locale în contextul reformei administrației publice, inclusiv pe anumite proiecte de legi și anumite acțiuni pe care guvernarea le întreprinde în scopul de a eficientiza și moderniza Administrația Publică Locală. Înțeleg reacțiile colegilor, dar ele sunt aberante, sunt informații eronate și nici într-un mod fundamentate prin ceea ce încearcă ei să spună. Toți primarii din autonomia găgăuză, 26 de primării, au fost invitate de către Comisie la această ședință. Am făcut o ședință în care am vrut să discutăm taghertat subiectele de interes pentru autoritățile publice locale. Dacă vor fi subiecte de interes național, atunci vor fi ședințe la care va fi invitată și presa”.
Reprezentanții guvernării au negat și acuzațiile despre bugetul Găgăuziei.
LARISA VOLOH, președintele Comisiei parlamentare „Comisia administrație publică și dezvoltare regională”: „Noi nu am discutat bugetul Găgăuziei, noi am vorbit în cadrul ședinței de lucru au autoritățile publice locale despre relaționarea despre bugetele locale și bugetul național, pe subiecte de interes pentru autoritățile locale. Proiecte de infrastructură, proiecte administrative, proiecte care țin de salarizare, de simularea funcționarilor publici, probleme care țin de câinii vagabonzi…”.
Potrivit Larisei Voloh, aceasta este prima ședință organizată de Parlament cu primarii din autonomia găgăuză de la alegerile locale din toamnă. Potrivit ei, este dreptul fiecărui ales local de a participa sau nu la discuții pe platforma parlamentară. Amintim că, din 2015, pe platforma adunării legislative funcționează un grup de lucru interparlamentar format din deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și deputați ai Adunării Populare.
Cu toate acestea, pe 12 decembrie anul trecut, Adunarea Populară a decis să-și suspende participarea la acest grup. Motivul, așa cum se precizează în rezoluție, a fost ignorarea poziției Găgăuziei și transformarea platformei de dialog într-un „monolog”.
Copreședintele grupului mixt, deputatul PAS Larisa Voloh a spus atunci că regretă, dar respectă decizia colegilor săi din Comrat.
Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a comentat ulterior întâlnirea de astăzi pe rețelele de socializare, ea afirmând că autoritățile moldovenești au o tradiție de a încerca să decidă soarta autonomiei fără reprezentanții ei legali. Guțul a numit incidentul o încălcare gravă a legii și doar o altă întâlnire pentru spectacol.
După cum am raportat chiar mai sus, șefa comisiei, Larisa Voloh, a spus că evenimentul a fost organizat pentru reprezentanții autorităților locale, unde au discutat problemele acestui nivel de guvernare.