„Implicarea în actul justiției nu este atunci când îți spui părerea în sala de judecată, ci atunci când critici public judecătorii pentru o decizie luată”. Astfel a comentat ex-judecătorul CEDO, Stanislav Pavlovschi cererea Procurorului General de a ridica imunitatea Marinei Tauber, în raport cu un dosar de implicare în înfăptuirea justiției. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5.
STANISLAV PAVLOVSCHI: Este o tâlcuire extinsă normei de drept, ceea ce este inadmisibil. Asta în primul rând restricționează dreptul la libertatea de exprimare. Eu sunt de acord că în sala de judecată trebuie să fie ordine. Dar șeful acestei ordini este judecătorul. El deține toate instrumentele necesare pentru a restabili ordinea. Dar asta nici de cum nu este implicarea în înfăptuirea justiției. Implicarea în actul justiției se întâmplă atunci când se face presiune pe instanță pe cale ilegală. Eu mă uit ce declară demnitarii de stat. Cum ei critică judecătorii pentru o decizie sau alta. Sau pentru că nu au emis o decizie. Asta este implicare în actul justiției.
Expertul a mai specificat că această intenție trebuie privită ca un element „dintr-un sistem de acțiuni represive împotriva opoziției”.
STANISLAV PAVLOVSCHI: Autoritățile moldovenești efectuează măsuri represive împotriva opoziției. Și spectrul acestor măsuri în adresa opoziției este foarte larg. Începând cu interzicerea partidelor politice, scoaterea candidaților din cursele electorale, deschiderea dosarelor penale împotriva liderilor opoziției. Toate aceste lucruri nu trebuie privite separat. Iată, au scos imunitatea de deputat a Marinei Tauber, da, nu este un lucru plăcut. Dar aceste este un element al unui întreg sistem de măsuri represive împotriva opoziției. Cel puțin așa se percepe din punctul de vedere al unui observator obiectiv.
Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, avocatul Aureliu Colenco a calificat ridicarea imunității deputatului drept presiune asupra opoziției.
AURELIU COLENCO, avocat: În privința cererii de ridicare a imunității, noi considerăm că este un abuz total al organelor de forță. Mai mult, este o goană după politicii de opoziție. Va fi sau nu reținută? În țara noastră este posibil totul. Ceea ce văd eu, când particip în cadrul unor procese, eu văd prin ce metode autoritățile fac presiune asupra procurorilor, asupra judecătorilor! De aceea eu nu exclud faptul că Marina Tauber ar putea fi reținută.
Deocamdată, nici procuratura Generală, nici reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului sau a Aparatului Prezidențial nu au comentat aceste acuzații.
Amintim că în data de 14 martie, în cadrul ședinței Parlamentului, speakerul Igor Grosu a anunțat că Procuratura Generală cere ridicarea imunității Marinei Tauber, în baza unui dosar de „implicare în înfăptuirea justiției”.
În replică, Tauber a declarat că cererea este una la comandă politică, menită să distragă atenția societății de la raportul de activitate a Premierului Recean, care, în opinia deputatului, este unul eșuat.
Cu toate acestea, cu 57 de voturi ale deputaților PAS, imunitatea Marinei Tauber a fost ridicată.
În replică, Marina Tauber a declarat că nu o sperie această decizie.
„Indiferent de câte ori îmi veți retrage imunitatea de deputat, eu mi-am dezvoltat deja propria mea imunitate, cea mai puternică, la toate aceste proceduri”, a declarat deputatul.