Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto cere din nou Parlamentului să modifice Codul transporturilor rutiere, mai exact să-l ajusteze la legislația europeană. Potrivit președintelui APOTA, Oleg Alexa, o notă informativă care conține solicitarea a fost depusă pe numele șefului Legislativului, Igor Grosu și președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto explică într-un comunicat că „Această acțiune a fost întreprinsă în urma recepționării invitației din partea domnului Igor Grosu de a depune un proiect de modificare a Codului transporturilor rutiere, dar și ca rezultat al îndemnului recepționat de la Comisarul European pentru transporturi, Adina Ioana Vălean de a face demersurile necesare către autoritățile guvernamentale în privința problemelor din ramură, în contextul în care pentru anul 2024 sunt preconizate reuniuni privind alinierea Republicii Moldova la acquis-ul pe domeniul transporturilor.”
APOTA adaugă că la nota informativă expediată lui Grosu și Marian au fost anexate proiectul inițiativei legislative de modificare a Codului transporturilor rutiere și Nota prin care argumentează necesitatea ajustării legislației naționale la cea europeană, cu referințe la legislația Uniunii Europene și a României. Transportatorii au mai anunțat că sunt în așteptarea unui dialog constructiv și profesionist, pentru a găsi soluțiile potrivite
problemelor din ramură, prioritate având principiile legislației Uniunii Europene și modul cum acestea au fost transpuse în legislația României.
L-am telefonat pe președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian pentru a ne spune dacă a recepționat solicitarea și dacă va merge la dialog cu transportatorii, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.
De asemenea, o solicitare în scris am expediat Parlamentului. Până în momentul publicării știrei, nu am primit un răspuns. Nici președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa nu ne-a răspund la apeluri pentru a ne oferi mai multe detalii.
Precizăm că, parcursul ultimelor luni, aceștia au organizat mai multe acțiuni de protest, iar în perioada 27-29 februarie, rutele regulate raionale și interraionale au fost sistate. Protestul a fost oprit după ce președintele Parlamentului a chemat transportatorii să prezente propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere.
Amintim că printre revendicările acestora se mai numără liberalizarea transportului internațional și optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării afirmau anterior că modificările la Codul transporturilor rutiere aduc mai multe beneficii sectorului și pasagerilor.
”Facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor. Reducem birocrația!”, declara deputatul PAS, Radu Marian.