13.6 C
Chișinău

Promo-LEX îngrijorată privind votul prin corespondență în Moldova: Nu asigură dreptul la alegere tuturor cetățenilor Moldovei | VIDEO

Asociația Promo-LEX și-a expus opinia referitor la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, document ce a fost astăzi consultat la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Asociația a venit cu îngrijorări și recomandări asupra proiectului. Una dintre acestea e că votul prin corespondență ar trebui să asigure dreptul la alegere tuturor cetățenilor Moldovei, indiferent de locul unde se află, nu doar celor din Canada și SUA, țări alese în vederea implementării pentru început a proiectului.

Asociația Promo-LEX spune că alegerile prezidențiale din anul 2020 și cele parlamentare anticipate din 2021 au evidențiat o participare semnificativă a cetățenilor moldoveni din diasporă. Iar provocări precum cozile luni și epuizarea buletinelor de vot au subliniat necesitatea introducerii unor mecanisme alternative de votare. Totuși, afirmă ONG-ul, votul prin corespondență trebuie introdus cu respectarea tuturor procedurilor legale și cu asigurarea conformității prevederilor constituționale, dar și a standardelor electorale.

”Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal. De asemenea, asociația consideră că este esențial ca procesul de implementare a proiectului să se facă transparent și cu asigurarea unui vot liber și secret pentru fiecare alegător. Prin urmare, se impun măsuri suplimentare pentru a preveni presiunile externe, corupția și fraudarea votului prin corespondență” , scrie Promo-LEX.

Experții Promo-LEX afirmă că au evidențiat și alte lacune și incertitudini în procesul de elaborare a proiectului de lege, cum ar fi lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență. Totodată, afirmă specialiștii, cităm: observăm că, proiectul de lege organică supus consultării publice derogă de la un șir de prevederi ale Codului electoral.

De exemplu, este stabilit un nou tip de listă electorală, care nu este prevăzută de cadrul legal și normativ, sau tipărirea buletinelor de vot de către alegători în contextul celui de al doilea tur de scrutin. Pe de o parte, este vorba de o lege „ad-hoc” de pilotare, care pare a fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din toamna 2024. Totuși, considerăm că existența unor prevederi diferite care vor reglementa același scrutin poate provoca neclarități printre funcționarii electorali și ceilalți participanți la proces.

Așa că, Promo-LEX a solicitat să fie organizate consultări publice până la adoptarea proiectului și a recomandat să fie obținute opinii pozitive din partea organismelor internaționale relevante, precum Comisia de la Veneția și OSCE.

Am solicitat un comentariu referitor la analiza și recomandările Asociației PromoLEX cu privire la votul prin corespondență de la președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. Potrivit ei, la consultările de astăzi care au avut lor pe marginea proiectului au participat și experții Promo-LEX, iar îngrijorările acestora au fost ascultate și vor fi discutate la a doua rundă de consultări publice.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: „Prima rundă de consultări a fost în special pentru a consulta conceptul de proiect, principiile de bază, regulile care trebuie să se aplice asupra pilotării votului prin corespondență. Absolut toți și-au exprimat susținerea, fiindcă metodele alternative de vot sunt necesare. (MUSCA) De aceea, toate îngrijorările care au fost exprimate până la consultările de astăzi, inclusiv la consultările de astăzi, noi le vom lua în calcul. Săptămâna viitoare va urma a doua rundă de consultări publice.

Proiect privind votul prin corespondență a fost înregistrat de deputații PAS, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări. Procesul-pilot ar urma să funcționeze mai întâi în Canada și Statele Unite.

Consilierul prezidențial, Adrian Băluțel, a explicat alegerea acestor state prin faptul că distanțele foarte mari din ele descurajează participarea moldovenilor la vot. Opoziția parlamentară a criticat decizia de a implementa inițiativa doar în Canada și SUA, menționând că astfel sunt discriminați moldovenii din alte state.

În reacție, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. Pilotarea votului prin corespondență al moldovenilor din SUA și Canada va costa suplimentar bugetul de stat circa 1,2 milioane de lei. Potrivit CEC, la ultimele alegeri parlamentare au votat în jur de 10-11 mii de moldoveni stabiliţi în SUA şi Canada.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE