Mai multe percheziții au avut loc astăzi într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani. Urmare a descinderilor au fost reținute 3 persoane și ridicate peste peste 5 milioane de lei. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Potrivit șefului IGP, în ultima lună au fost realizate o serie de măsuri cu rezultate procesuale, care s-a referit la diferite partide.
Primele măsuri în cadrul cauzei penale au fost realizate la 1 martie, spune el, când, în cadrul operațiunii inclusiv cu suportul altor instituții s-a reușit identificarea apartamentelor conspirative, unde sau găsit peste 600 000 de lei, care se repartizau în plicuri, pentru curieri care urmau să ajungă în teritoriu. Astfel, la 1 martie, au fost reținuți în flagrant delict, două persoane, foști angajați ai instituțiilor de forță. În privința acestora a fost aplicată măsura preventivă pentru 30 de zile.
Iar pe 7 martie a mai fost reținut un ex-angajat al altei structuri de forță. Ulterior, ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile figuranților și în apartamentele conspirative destinate pentru depozitarea și repartizarea banilor în plicuri au fost ridicate mijloace bănești în diferită valută inclusiv cea națională, suma fiind de peste 5 milioane de lei. Întrebat de unde ar fi putut veni acești bani în Moldova, Cernăuțanu a răspuns:
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: „Formele de introducere a banilor pe teritoriul RM noi ne dăm bine seama că nu au venit de la București sau…bineînțeles că sunt bani veniți tenebru prin diferite căi, inclusiv știind unde este un personaj la ziua de azi, ne dăm foarte bine seama că vin și din Federația Rusă”.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: „Ce ține de acești bani, 5 milioane jumătate… menționez cu regret sunt foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă foarte bine pregătiți cu specializări anume în domeniile respective unde foare bine știu a gestiona astfel de procese. Acești bani erau o parte pentru acoperirea anumitor acțiuni legate de anumite datorii anterioare legate de proteste, dar o parte a acestor bani aveau destinația și pentru următoarele măsuri”.
Oamenii legii au publicat și înregistrări audio care ar fi din dosarul finanțării ilegale.
Potrivit lui Cernauțeanu, este vorba de mai multe partide, iar banii au venit de la gruparea infracționala condusă de Ilan Șor.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat că există mai multe dosare care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani.
VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „În acest dosar, în care au avut loc acțiunile de săptămâna trecută, dar și de astăzi, au fost efectuate 145 de percheziții și audiate mai mult de 350 de persoane. Avem 20 de persoane cu statut de bănuit și învinuit. Săptămâna trecută au fost reținute două persoane, care ulterior au fost reținute pentru 30 de zile”.
În cadrul conferinței, Veronica Dragalin a fost întrebată la ce etapă sunt dosarele ce o vizează pe bașcanul Evghenia Guțul.
VERONICA DRAGALIN, șefa PA: „Doamna Guțul are statut de învinuit, prezumția nevinovăției se aplică la acest moment, dar la acumularea probelor, audierea martorilor, suntem spre finisarea acestui proces, În câteva săptămâni, o lună, procurorul care conduce acest dosar va adopta o decizie, fie de a trimite dosarul în judecată, fie de a încheia sau clasa dosarul penal”.
Menționăm că, despre percheziții a anunțat de dimineață și președintele partidului „ȘANSĂ”. Pe rețelele de socializare, el a scris că, colegii săi au avut parte de un tratament foarte dur, au fost ridicați din pat cu forța și intimidați.
„N-am ridicat mâinile în sus în tot acest răstimp, am fost persecutați încă de la înființarea partidului. Nu vom renunța nici acum. Nu vom ceda”, a scris Lungu într-o postare.
În reacție, Cernăuțeanu a declarat că măsurile de realizare în cadrul acțiunilor de urmărire penală se realizează exact în strictă conformitate cu legea și orice măsură de aplicare este coordonată cu organul de urmărire penală.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: „Dacă cineva cumva se simte afectat că i-a fost încălcat un drept, nu are decât să sesizeze organul procuraturii despre acțiunile organelor de forță la acțiunile de astăzi în procesul de urmărire penală și de percheziții. Dar țin să precizez, când se intră la percheziții nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul ca să-i spălăm pe față pe persoanele care comit infracțiuni”.
Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată într-o vizită în Rusia, a afirmat cu privire la declarațiile în adresa într-o postare pe Telegram: „Dosarul penal, procesul, discuția despre a nu mă lăsa în Moldova sau arestarea mea chiar la aeroport sunt încercări de intimidare, dar nu vor reuși”.
Anterior, autoritățile au negat amestecul lor în activitatea legii. Iar Procuratura Generală a declarat că deține dovezile necesare cu privire la Guțul.
Ilan Șor, la rândul său, ca reacție la acuzațiile aduse lui, a anunțat premii bănești ce variază între 5.000 – 10.000 de dolari pe care îi va plăti în bitcoin pentru înregistrări video, audio, foto cu „fapte de corupție” în care ar fi implicată conducerea R. Moldova, inclusiv deputații PAS.
Purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate de Șor.
Anterior, Șor a declarat în repetate rânduri că banii pe care îi alocă finanțării partidelor au fost câștigați legal de el sau de partenerii săi de afaceri și chiar a înființat un fond special în acest scop în sprijinul democrației.