21.6 C
Chișinău

„Cooperarea care va restabili ascultarea și ordinea canonică”. Mitropolitul Vladimir și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova au trimis o scrisoare Patriarhului Daniel al României | VIDEO

După ce câțiva preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei, Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova au trimis o scrisoare Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cu cererea de a ”contribui la cooperarea care va restabili ascultarea și ordinea canonică”. Autorii scrisorii își exprimă, de asemenea, îngrijorarea că contradicțiile între clerici sunt din nou folosite ca armă electorală și speră că, în timpul dialogului, mântuirea și grija față de credincioși vor trece în primplan, indiferent de apartenența acestora la o structură canonică sau alta.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova au trimis o scrisoare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, exprimându-și îngrijorarea cu privire la situația din viața bisericească a țării noastre.

Autorii scrisorii sunt îngrijorați, în special, de admiterea în Mitropolia Basarabiei a clericilor care a fost opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească.

„Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se folosește încă o dată dezbinarea între frați ca armă electorală, iar sufletele credincioșilor se pierd în mrejele sectelor. Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariul pe care îl au chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei”, se spune în scrisoare.

Mitropolia Moldovei speră ca prin dialogul cu Biserica Ortodoxă Română să fie depășite contradicțiile.

„Este necesar, Preafericirea Voastră, ca implicarea Bisericii Ortodoxe Române în această rană sângerândă să fie una aducătoare de vindecare prin mijlocirea unui dialog frățesc, prin restabilirea comuniunii și prin instaurarea ascultării canonice. Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru. Ne dorim ca mântuirea și grija pentru credincioși, necăutând la structura caninică de care aparțin, să primeze, ca bunele intenții ale preafericirii Voastre să nu transforme Mitropolia Basarabiei într-un sac fără fund pentru resursele materiale ale Bisericii Ortodoxe Române”, spune scrisoarea către Patriarhul Daniel.

Canalul 5 l-a contactat pe episcopului Ioan de Soroca, responsabil de subiectele legate de poziția Mitropoliei Moldovei pe diverse probleme, pentru a obține un comentariu asupra scrisorii. În specfial, am vrut să știm câți clerici au părăsit Mitropolia în ultimii doi ani și ce se înțelege prin sintagma „banii nu vor calma situația pe teritoriul dintre Prut și Nistru”, dar nu am răspuns nici la apeluri și nici la mesaje.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a declarat postului nostru de televiziune că deocamdată nu poate comenta scrisoarea, menționând că așteaptă un răspuns de la Patriarhia Română.

Amintim că, vara trecută a izbucnit un scandal între mitropoliile Moldovei și Basarabiei după ce un preot din raionul Ialoveni a părăsit mitropolia Moldovei pentru a se alătura mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. După aceasta, mai mulți preoți s-au mutat la Mitropolia Basarabiei.

Menționăm că la sfârșitul lunii februarie Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE