21.6 C
Chișinău

Cărți de identitate în loc de buletine: Moldovenii vor avea un nou tip de act de identitate, care va fi eliberat de la 14 ani | VIDEO

Guvernul a votat proiectul de lege care prevede că de anul viitor, moldovenii vor avea buletine de identitate noi. Modificările se fac în contextul adaptării legislației țării la normele europene, dar și pentru securizarea documentelor. 

MIRCEA EŞANU, directorul ASP: „În cadrul UE există trei directive importante care vin să uniformizeze tipurile de acte de identitate în interiorul Comunităţii. Unul vizează securitatea documentelor, ID, cărţilor de identitate. Al doilea element descrie cărţile de rezidenţă pentru cei care au permis de şedere, de muncă. Şi al treilea element este Regulamentul ce vizează IDAS, adică identitatea electronică”.

Potrivit șefului ASP, Mircea Eşanu, cartea de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, care va conține date în format tipărit şi electronic, și cu acesta vor putea fi semnate acte de la distanță. Un alt element inovativ este că documentele vor putea fi utilizate pentru călătorii şi afaceri în Uniunea Europeană.

Noile cărți de identitate se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc pe teritoriul ţării și au împlinit 14 ani. Cartea de identitate nu va fi obligatorie pentru persoanele care au buletinul încă valabil. Termenul noilor cărți de identitate va fi de 4-10 ani, în funcție de vârsta titularului şi nelimitată după 70 de ani. Datele privind domiciliul și reședința temporară vor fi excluse.

Costul orientativ pentru emiterea noului document este circa 280 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE