Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Fiscal privind procedura de rambursare a TVA către întreprinderile care își desfășoară activitatea pe teritoriul Găgăuziei de la bugetul autonomiei, și nu din cel de stat. Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a salutat această decizie, menționând că judecătorii Curții Constituționale au redat locuitorilor Găgăuziei încrederea în justiție și în statul de drept. De cealaltă parte, autorul amendamentelor, deputatul PAS, Radu Marian, și-a anunțat intenția de a elabora o nouă lege în baza căreia TVA să fie rambursat agenților economici din bugetul autonomie, la fel ca în alte regiuni ale țării. Audierile de astăzi au avut loc din nou pe fundalul a două mitinguri.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Fiscal care prevedeau restituirea TVA-ului din bugetul autonomiei. Sesizarea a parvenit de la Adunarea Populară din autonomie, precum și de la Blocul parlamentar al comuniștilor și socialiștilor, și a fost examinată mai bine de o lună.
Anunțând hotărârea Curții, președintele Domnica Manole a menționat că doi dintre cinci judecători – Nicolae Roșca și Liuba Şova – au exprimat opinii separate.
DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale: „Curtea Constituţională hotărăşte. Se declară neconstituţional articolul 6, aliniat 11 din Codul Fiscal. Până la o eventuală intervenţie a Parlamentului, restituirea sumei TVA şi a accizelor achitate de agenţii economici din UTA cu statut special, se va realiza de la bugetul de stat”.
Curtea Constituțională a mai decis că pentru perioada 1 noiembrie 2023, când au intrat în vigoare modificările la Codul Fiscal, și 22 februarie 2024, când acțiunea acestora a fost suspendată, restituirea TVA-ului și a accizelor se va realiza din bugetul autonomiei.
Manole a mai menţionat că dacă suma restituirilor depășește cea colectată la bugetul regiunii, diferența se va acoperi din bugetul de stat. Hotărârea Curţii este definitivă, a intrat în vigoare la data adoptării și va fi publicată în Monitorul Oficial.
După şedinţă, reprezentanţii guvernării și autorii sesizării au comentat verdictul pentru Canal 5.
TATIANA DOICEVA, șeful Direcției Generale Finanțe a Găgăuziei: „Această perioadă – mai mult de o lună – nu a fost ușoară. Am încercat să demonstrăm ilegalitatea legii adoptate. Cred că am reușit. Am prezentat argumente și cifre destul de convingătoare și credem că decizia de astăzi a fost foarte corectă și legală”.
VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „A fost o decizie tradiţional înțeleaptă. Mulțumesc”.
Reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze.
Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a salutat decizia Curții Constituționale.
„După ce judecătorii au declarat neconstituţionale modificările aduse Codului Fiscal, locuitorii autonomiei găgăuze au recăpătat încrederea în justiție și statul de drept. Exprim recunoștință deputaţilor Adunării Populare, membrilor și angajaților Comitetului Executiv al autonomiei, experților care au participat la pregătirea pentru ședințele de judecată”, a scris bașcanul Găgăuziei într-o postare.
La rândul său, autorul amendamentelor, deputatul PAS Radu Marian, a scris pe Telegram că formațiunea politică pe care o reprezintă va aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia, va interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege.
„Ne vom asigura că restituirea TVA în Găgăuzia se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum. Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă locuiesc la Ungheni, Cahul, Ceadîr-Lunga, sau Bălți, merită să beneficieze în mod egal și echitabil de fondurile guvernamentale”, a scris deputatul pe rețelele de socializare.
De menţionat că şi audierile de marţi, au avut loc pe fundalul a două mitinguri. Participanţii unuia au venit din Găgăuzia ca să susțină abrogarea modificărilor în legislația fiscală legate de autonomie. Aceștia au salutat decizia Curții Constituționale.
Un alt grup de persoane era împotriva anulării modificărilor. Mai mult, ei au cerut ca Găgăuzia să fie lipsită de statutul de autonomie.
Nici de data aceasta nu s-a trecut fără inscripții ofensatoare pentru poporul găgăuz. Jignit a fost și reporterul Canal 5, care a încercat să afle părerea acestor persoane.
„- Скажите, пожалуйста, для чего вы сюда пришли? (Spuneți-ne, vă rog, de ce a-ți venit aici?)
– În limba Română. Vorbește Româna!
– De ce voi aici..
– Vorbește Româna. Tu nu ești la Rusia.
– Для чего вы провоцируете журналиста?(De ce provocați un jurnalist?)
– Pentru silicon ți-am adus ție.
– Для чего вы провоцируете журналиста?(De ce provocați un jurnalist?
– Du-te și învață limba”.
Cei veniți din Găgăuzia au fost revoltați de pancartele ofensatoare în adresa poporului găgăuz pe care le ţineau participanții celuilalt miting.
„Dacă sincer, ne-am cam obosit de aceste provocari în adresa noastră. Ceea ce scriu ei pe acele pancarte, cred că sunt inacceptabile și nu sunt în niciun fel de standart european”.
Protestatarii veniți din autonomia găgăuză s-au aratat indignați de cele scrise de contraprotestari în adresa etnicilor găgăuzi.
Canal 5 a întrebat Inspectoratul General al Poliţiei dacă au fost înregistrate incidente în cadrul celor două mitinguri de lângă Curtea Constituțională, dar nu am primit răspuns.
De menţionat că anterior, ca răspuns la solicitarea postului nostru TV despre măsurile luate faţă de persoanele care au venit cu pancarte xenofobe la acțiunile similare anterioare, purtătorul de cuvânt al IGP Diana Fetco ne-a asigrat că „Poliția examinează toate sesizările parvenite.”
Amintim că, în octombrie, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora restituirea TVA-ului plătit de întreprinderile din Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat, așa cum a fost aproape 20 de ani.
Autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, a declarat anterior, că „este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe”, a spus atunci deputatul PAS.
Modificările au intrat în vigoare la 1 noiembrie. Reprezentanții Găgăuziei susțineau că nu pot restitui integral TVA-ul, întrucât nu toată sumă din taxă merge în buget, și că asta duce la pierderi semnificative și finanțarea insuficientă a proiectelor sociale importante.