4.2 C
Chișinău

Timp de un an, peste 340 de chișinăuieni s-au plâns pe câinii maidanezi autorităților: Problema revine în atenția primăriei capitalei | VIDEO

Problema câinilor vagabonzi rămâne nesoluționată în capitală. Deși subiectul a fost pus în discuție, de nenumărate ori de primarul general Ion Ceban, situația a rămas neschimbată, iar turmele de animale continuă să dea bătăi de cap chișinăuienilor. Astăzi, viceprimarul capitalei Irina Gutnic a anunțat că urmează să fie lansat un concurs de selectare a serviciilor de capturare a patrupezilor agresivi și demarată o campanie de informare despre adopția animalelor fără stăpân, cu implicarea voluntarilor în procesul de capturare. Totodată, în acest an, municipalitatea își propune să captureze și să sterilizeze în jur de 1000 de maidanezi.

În cadrul ședinției primăriei, șefului interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, Ruslan Darie a anunțat că, pe parcursul anului trecut, instituția pe care o conduce a examinat 340 de petiții privind câinii maidanezi. Totodată, în perioada vizată, au fost emise 517 ordine de intervenție de capturare a patrupezilor din diferite locații. Echipele specializate au intervenit pe 489 de adrese din municipiul Chișinău.

RUSLAN DARIE, șeful interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”: „În total, pe parcursul anului 2023, au fost capturați 1330 de maidanezi dintre care, în urma campaniei de informare au fost adoptați 48 de câini de către cetățeni. Dintre aceștea, 166 de maidanezi au fost plasați pe teritoriul Necropolei. Cel mai important sunt câinii agresivi, acești câini sunt capturați, sterilizați, deparazitați și plasați pe teritoriul necropolei. În 2024 întreprinderea are setat obiectivul de a captura și steriliza în jur de 1000 de câini”.

Viceprimarul Irina Gutnic a menționat că, anul acesta, Primăria Chișinău își propune să captureze și să sterilizeze în jur de 1 000 de câini fără stăpân.

IRINA GUTNIC, viceprimar al capitalei: „O să vă rog să lansați un concurs pentru selectarea a serviciilor de capturare a maidanezilor agresivi. Rog să interveniți către ANSA și să solicitați informația privind clinicile veterinare ca să încercăm să atragem cât mai mult suport pentru a interveni în conformitate cu legea ca să depășim această problemă. Totodată, o să vă rog să demarați și o campanie de informare despre adopția animalelor fără stăpân, să faceți un apel public privind implicarea voluntarilor în procesul de capturare.

În context, Gutnic i-a cerut lui Ruslan Darie ca, în termen de două săptămâni, să elaboreze un plan de acțiuni și măsuri concrete de intervenție privind soluționarea câinilor fără adăpost din municipiul Chișinău.

Amintim că, în campania electorală din primul său mandat, primarul capitalei Ion Ceban a promis sterilizarea câinilor maidanezi, dar situația a rămas neschimbată deocamdată. Edilul spunea anterior că e din cauza unui blocaj politic. În cea dea doua campanie, primarul a făgăduit același lucru, dar și majorarea cu 70 la sută a investițiilor în domeniul protecției animalelor fără stăpân, crearea unui serviciu de capturare pentru fiecare sector și un centru de capacitate mare de sterilizare.

La sfârșitul anului trecut, reprezentanții necropolei din Chișinău declarau că pe străzile din Chișinău sunt în jur de cinci mii de maidanezi, iar aproximativ jumătate dintre aceștia sunt sterilizați.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE