Olesea Vîrlan a demisionat din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Membrii CSP au luat act de cererea acesteia în cadrul ședinței de astăzi. Se întâmplă în urma scandalului legat de concursul eșuat pentru selectarea candidatului pentru funcția de procuror general. Președintele CSP, Dumitru Obadă i-a sugerat anterior Olesei Vîrlan să demisioneze. Ce alte demisii și numiri la șefia Procuraturii Generale a aprobat astăzi CSP, vedeți din reportaj.
Olesea Vîrlan a adresat o cerere prin care a informat CSP că renunță la calitatea de membră a Consiliului, iar membrii CSP au luat act de decizie în ședința de luni, 4 martie. Președintele CSP Dumitru Obadă a declarat că „apreciază această decizie. Cererea de demisie a Olesei Vîrlan a fost examinată în lipsa ei.
DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Apreciez această decizie a doamnei Vîrlan. Este o dovadă de responsabilitate, de maturitate și de asumare. De asta este de apreciat curajul de a formula o asemenea cerere. Trebuie să fie o lecție pentru noi și pentru toți pentru a face concluzia că doar prin consolidarea eforturilor și unitate putem livra rezultate și putem atinge obiectivele pe care ni leam propus”.
Tot în cadrul ședinței din 4 martie a Consiliului Superior al Procurorilor, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a cerut destituirea adjunctului său, Igor Demciucin, care la fel candidează pentru funcția de acuzator-șef.
Munteanu a motivat cererea prin faptul că a pierdut încrederea în acesta.
ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Înaintez un demers prin care mă adresez CSP pentru a primi acordul cu privire la încetarea mandatului adjunctului procurorului general, Igor Demciucin, pe motivul pierderii încrederii față de numit. Procurorul Igor Demciucin în timp s-a preocupat de acumularea informațiilor și de supravegherea activității mele, lucruri despre care am aflat uluit la ședința CSP-ului din data de 2.02.2024”.
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au acceptat cererea lui Munteanu. Igor Demciucin, funcția căruia a rămas vacantă, nu a venit deocamdată cu o reacție oficială la demiterea sa. L-am telefonat pentru un comentariu, dar acesta nu ne-a răspuns la apel.
Procuratura Generală datele de contact ale acestuia, pentru a obține o reacție la situația care-l vizează, dar purtătorul de cuvânt al instituției, Violina Moraru nu a răspuns solicitării noastre.
În cadrul aceleiași ședințe, membrii CSP și-au exprimat acordul pentru numirea lui Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar. Fotoliul a devenit liber după ce Aliona Nesterov a fost aleasă în CSP.
ION MUNTEANU, peocuror general interimar: „Este vorba de Sergiu Brigai. Am solicitat acordul CSP pentru a fi desemnat în funcția de ajunt al PG. Dumnealui o să fie responsabil de segmentul judiciar, domnul Demciucin fiind respondabil de segmentul urmăririi penale”.
Amintim că, în 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general, la care Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj – 8,53. Conform calculelor preliminare, pe locul doi s-a clasat Igor Demciucin, cu 8,19 puncte, iar pe locul trei – Ion Munteanu, care a obținut 8,16 de puncte.
Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus atunci că a fost constatată o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților. Membra CSP Olesea Vârlan i-a oferit cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu – 3,5 puncte și cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin – 9,3. Vîrlan a explicat că l-a depunctat pe Munteanu din greșeală și a renunțat la funcția de membru al CSP.
Între timp, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a anunțat că va investiga personal circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, la care, adjunctul său acumulase cel mai mare punctaj și urma să fie evaluat de Comisia Vetting.