21.6 C
Chișinău

De ce tariful la gaz pentru consumatorii finali nu scade dacă prețul de achiziție de la Gazprom s-a micșorat? Explicațiile șefului „Moldovagaz” | VIDEO

Deocamdată, nu sunt premise pentru reducerea tarifului la gaz, a declarat președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, în platoul Cinema 1. Vadim Ceban a mai adăugat că totul depinde de prețul de achiziție a carburantului, dar şi de alte componente.

Vadim Ceban a explicat de ce încă nu sunt premise pentru reducerea tarifului la gaz.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”: „Până la 1 mai, noi cumpărăm gaz de la „Energocom”, din acest motiv prețul de achiziţie este puţin mai mare, destul de mare comparativ cu prețul de piață, și chiar cel oferit de Gazprom, trebuie să recunoaştem şi să vorbim deschis despre asta. Dar deoarece nu avem volumele necesare de la Gazprom, cumpărăm în prezent de la „Energocom”, care ne-a oferit această posibilitate şi volumele pentru a satisface pe deplin nevoile şi cererea consumatorilor noştri
anume pentru această perioadă”.

Ceban a mai amintit că anul trecut, consumul moldovenilor s-a redus cu 20% din cauza tarifului înalt.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”: Anul trecut, tariful la gazele naturale a fost de circa 30 de lei, cu TVA, unul destul de mare, fără precedent în istoria noastră. Acum tariful s-a redus semnificativ, aproximativ cu mai mult de 100%, tariful constituie 14,47 lei/m3, cu TVA. E mult mai jos decât anul trecut, dar cred că încă nu e suficient, având în vedere veniturile populaţiei.

Amintim că din 23 februarie, la solicitarea Moldovagaz, tariful la gazele naturale s-a micșorat cu peste trei lei, până la 14 lei și 47 de bani pentru un metru cub.

Potrivit ANRE, factorii obiectivi care au influențat această decizie au fost scăderea prețului mediu anual de achiziție a gazelor naturale și evoluția cursului mediu anual de schimb al monedei naționale față de dolarul american, prevăzut pentru anul 2024. Reamintim că, până atunci consumatorii casnici plăteau 18 lei și 6 bani pe metrul cub de combustibil albastru.

Cel mai mare preț pe care moldoveni l-au plătit pentru gaz a fost de aproximativ 30 de lei per metru cub, stabilit în octombrie 2022. Atunci, autoritățile au explicat majorarea prin faptul că, pe fundalul crizei gazelor din Europa și a restricțiilor asupra volumelor impuse de către Gazprom, cantități mari de combustubil au fost achiziționate pentru rezervă, la prețuri spot ridicate. În consecință, înainte ca acest volum să fie consumat, nu a fost posibilă reducerea prețului.

Potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, Moldovagaz a fost obligată să procure, până în luna aprilie curent, combustibil de la Energocom, care acum îl vinde cu prețul de 550 EUR/1000 m3.

Totodată, în luna martie, prețul de achiziție a gazelor naturale de la compania rusească Gazprom va fi de 339,75 de dolari SUA/1000 m3. Prețul este cu peste 16 USD mai mic prin comparație cu luna februarie, iar întregul volum va fi livrat regiunii transnistrene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE