22.2 C
Chișinău

Scumpiri în sistemul medical: Guvernul aprobă tarife noi pentru peste 4000 de servicii | VIDEO

Se scumpesc serviciile medicale. Guvernul a aprobat tarife noi la peste 4000 de servicii, care vor intra în vigoare de la întâi iulie. Potrivit autorităților, instituțiile medicale au pierderi după ce actualele tarife nu au mai fost ajustate din 2011.

Totodată, unele prețuri sunt incluse în premieră și reprezintă metode moderne de diagnostic și tratament. Astfel, din vară se vor scumpi serviciile stomatologice, chirurgicale, serviciile medicale de profil general, dar și cele acordate în staționar.

Autoritățile spun însă că noile scumpiri nu îi vor afecta pe pacienții care au asigurare medicală, în prezent, în țară beneficiind de asistență medicală gratuită prin intermediul Fondului de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală în jur de 2,5 milioane de cetățeni. Majorarea tarifelor va costa bugetul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală circa 43 de milioane de lei.

Amintim că termenul de achitare a poliției de asigurare medicală este 31 martie. Până atunci, aceasta va putea fi cumpărată cu preț redus, care variază în funcție domeniul de activitate al cetățenilor. Spre exemplu, pentru proprietarii de teren cu destinaţie agricolă prețul documentului este de 1014 lei, pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independentă – de 1622 de lei, iar avocații, notarii, executorii judecătorești și alții din acest sector vor achita 4056 de lei.

După această dată, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei.

La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întârziere. Persoanele care achită în sumă fixă până pe data de 31 martie beneficiază de preț redus.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE