22.2 C
Chișinău

Circulația banilor în numerar va fi limitată: Legea privind restricțiile în acest sens, adoptată de deputații PAS în lectura finală | VIDEO

Circulația banilor în numerar va fi limitată. Deputații PAS au aprobat în lectură finală un proiect de lege ce impune restricții atât persoanelor fizice, cât și juridice. Astfel, limita plăților în numerar va fi de 100 000 de lei cumulativ lunar sau anual.

La cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie circa 1,37 milioane de lei, iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie – în jur de 700 de mii de lei.

Proiectul prevede că notarii vor fi obligați să se asigure că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul de vânzare-cumpărare. Același lucru va trebui să-l facă și Agenția Servicii Publice la înregistrarea dreptului de proprietate în Registrul de stat.

Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor în cazul transferurilor. Astfel, acestea nu pot fi mai mari de 0,1 % din suma tranzacționată. Documentul va intra în vigoare în prima zi a anului viitor și, potrivit autorilor proiectului, ar urma să asigure creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE